Pregled bibliografske jedinice broj: 1048588
Tehnologija proizvodnje kukuruza (Zea mays L.)
Tehnologija proizvodnje kukuruza (Zea mays L.), 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1048588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje kukuruza (Zea mays L.)
(Corn (Zea mays L.) production technology)
Autori
Antunović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
kukuruz ; oborine ; temperatura ; agrotehnika ; silaža
(corn ; precipitation ; temperature ; agrotechnics ; silage)
Sažetak
U ovom radu opisivana je tehnologija uzgoja kukuruza na OPG-u „Ivan Barišić-Jaman“ u 2018. godini. Agrotehničke mjere od same obrade tla do žetve obavljene se prema pravilima struke. Usjev kukuruza je dao odgovarajući sklop biljaka i zadovoljavajući prinos (oko 12 t/ha) s obzirom kakva je vremenska prognoza pratila 2018. godinu. Prinos silaže bio je 55 t/ha nakon čega je pohranjena u posebne silose te pokrivena folijom kako bi se spriječilo kvarenje silaže. U radu su korišteni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim prilikama za meteorološku postaju Osijek.Potreba za vodom povećava se kako biljka raste, a najveću potrebu za vodom ima u vrijeme metličanja i svilanja, za vrijeme oplodnje i početak nalijevanja zrna. Od klijanja do fiziološke zriobe kukuruza, proizvodnja kukuruza je složen proces, a brzina i trajanje svake faze ovise o karakteristikama hibrida i dužini vegetacije pojedinih hibrida kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)