Pregled bibliografske jedinice broj: 1048581
Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.)
Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.), 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1048581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.)
(The technology of production rye (Secale cereale
L.))
Autori
Valentić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
raž ; uzgoj ; agrotehnika ; prinos
(rye ; cultivation ; agrotechnics ; yield)
Sažetak
Raž (lat. Secale cereale) je jednogodišnja biljna vrsta iz porodice trava (Poaceae, Gramineae) koja se kao žitarica najviše uzgaja u sjevernoj Europi, a uspijeva do 69.5° sjeverne širine. Ciljevi uzgoja raži slični su onima u uzgoju drugih žitarica maloga zrna. Raženo zrno se koristi uglavnom za hranu, ali i za proizvodnju etanola. Ova žitarica je druga u nizu, nakon pšenice, za proizvodnju kruha, a koristi se i kao pašnjak ili krmno bilje. Također, služi i kao zimski pokrovni usjev jer raste brzo u jesen te pokriva zemlju i tako štiti tlo od erozije. Ova žitarica je posebno važan usjev u Poljskoj, Njemačkoj, Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji. U Hrvatskoj se uzgaja u mnogo manjim količinama. Iako je raž je najzahvalnija i najskromnija žitarica prema klimatskim uvjetima i tlu, kultivirana površina raži i njezina proizvodnja u svijetu znatno se smanjila u posljednjih pola stoljeća. Raž se danas uglavnom proizvodi za industrijske potrebe tržišta, međutim, to su zaista ukupno gledajući male površine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek