Pregled bibliografske jedinice broj: 1048577
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu “Mišo Kuric“
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu “Mišo Kuric“, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1048577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.)
na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
“Mišo Kuric“
(Oats production technology (Avena sativa L.) at
the family farm “Mišo Kuric“)
Autori
Parmačević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
zob ; agrotehnika ; vremenske prilike ; višegodišnji prosjek ; prinos
(oat ; agrotechnology ; weather conditions ; perennial average ; yield)
Sažetak
Zob je kultura najpoznatija kao hrana za konje. Sadrži veliku količinu vlakana, a manje ugljikohidrata od drugih žitarica. Možemo ju koristiti u zelenom stanju, samu ili u smjesi s leguminozama. Izrazito je skromna kultura, nema velikih zahtjeva prema temperaturi ali ima prema vlazi. Ne napadaju puno bolesti ni štetnika. Rano se žanje. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Mišo Kuric“ bavi se isključivo uzgojem ratarskih kultura. Od 70 ha oranica, na 5 % površina sije se jara zob. U 2017. godini, temperature i oborine su bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Godina je bila toplija za 1, 8 °C, a što se tiče oborina bila je na razini prosjeka sa neznatnim viškom od 7 mm. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali bez obzira na vremenske prilike, zob je dala zadovoljavajući prinos od 4, 35 t/ha s prosječnom hektolitarskom masom od 49 kg i vlagom zrna 13 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)