Pregled bibliografske jedinice broj: 1048574
Tehnologija proizvodnje soje
Tehnologija proizvodnje soje, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1048574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje soje
(Soybean technology production)
Autori
Barišrć-Jaman, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
40
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
soja ; oborine ; agrotehnika ; prinos
(soybean ; precipitation ; agrotechnics ; yield)
Sažetak
U ovom radu analizirana je tehnologija proizvodnje soje na OPG-u „Ivan Barišić-Jaman“ u 2018. godini. Agrotehničke mjere od obrade tla do same žetve usjeva obavljene su u skladu s pravilima struke. Usjev soje s obzirom na vremensku prognozu koja je pratila 2018. godinu dala je zadovoljavajući sklop kao i prinos od 4 t/ha. U radu su korišteni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim prilikama za meteorološku postaju Osijek. Vidljivo je da je 2018. godina bila suprotna u odnosu na višegodišnji prosjek. Manjak oborina, odnosno sušni period tijekom travnja i svibnja što je uzrokovalo neznačajne probleme u bubrenju, klijanju i nicanju soje, povećanje oborina tijekom lipnja i srpnja koje je uzrokovalo zadržavanje vode u usjevu. Također, manjak oborina zabilježen je u kolovozu i rujnu koje je donekle stabilizirala vlaga koja je bila dostupna od prethodna dva mjeseca.Ostvareni prinosi bili su zadovoljavajući i na razini šire poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)