Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1048328

Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan


Buljeta, Ivana; Ištuk, Jozo; Tomac, Ivana; Jakobek, Lidija
Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 117-117 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1048328 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan

Autori
Buljeta, Ivana ; Ištuk, Jozo ; Tomac, Ivana ; Jakobek, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 117-117

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
β-glucan ; gallic acid ; adsorption

Sažetak
Polyphenols are a group of secondary plant metabolites, usually present in human nutrition with reported potentially positive bioactivities. These compounds can interact with dietary fibers such as -glucans which can affect their bioactivities. Gallic acid belongs to polyphenolic group, subclass of phenolic acids. The aim of this work was to study interactions between gallic acid and β-glucan from barley trough investigating adsorption processes. Adsorption was conducted on three pH values (1.5, 5.5 and 10, temperature 25 °C) for 16 hours until adsorption reached equilibrium. The amount of gallic acid adsorbed per g of barley -glucan (qe, mol/g) was calculated. The qe values and the amount of un- adsorbed gallic acid at equilibrium (ce) were modelled with nonlinear adsorption isotherm equations (Langmuir, Dubinin-Radushkevich and Hill). At pH 1.5 and 5.5, adsorption was similar while at pH 10 gallic acid adsorbed in a higher amount. Experimental results were fitted well with all three isotherm models, gave similar values for qe and helped us to suggest physical bonds (like H bonds) between gallic acid and barley -glucan.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Buljeta (autor)

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (autor)

Avatar Url Ivana Tomac (autor)

Avatar Url Jozo Ištuk (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Buljeta, Ivana; Ištuk, Jozo; Tomac, Ivana; Jakobek, Lidija
Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 117-117 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Buljeta, I., Ištuk, J., Tomac, I. & Jakobek, L. (2019) Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan. U: Babić, J., Šubarić, D., Jašić, M. & (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Buljeta, Ivana and I\v{s}tuk, Jozo and Tomac, Ivana and Jakobek, Lidija}, year = {2019}, pages = {117-117}, keywords = {β-glucan, gallic acid, adsorption}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan}, keyword = {β-glucan, gallic acid, adsorption}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Buljeta, Ivana and I\v{s}tuk, Jozo and Tomac, Ivana and Jakobek, Lidija}, year = {2019}, pages = {117-117}, keywords = {β-glucan, gallic acid, adsorption}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Adsorption of gallic acid onto barley β-glucan}, keyword = {β-glucan, gallic acid, adsorption}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font