Pregled bibliografske jedinice broj: 1048186
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 83-100
CROSBI ID: 1048186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u
prehrambenoj industriji
(The possibility of utilization of apple processing
by-products in food industry)
Autori
Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
83-100
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
jabuka ; trop jabuke ; pektin ; prehrambena vlakna ; polifenoli
(apple ; apple pomace ; pectin ; dietary fiber ; polyphenols)
Sažetak
Jabuka (Malus domestica spp.) je voće koje se po proizvodnji nalazi na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 83 milijuna tona. Veći dio proizvedenih jabuka je namijenjen za konzumaciju u svježem stanju, dok je prema procjenama 37 % proizvedenih jabuka namijenjeno za preradu. Jabuke se mogu preraditi u različite vrste poluproizvoda i gotovih proizvoda, od kojih su najznačajniji: sokovi, želirani proizvodi, kompoti, kaše i fermentirani proizvodi. Ovisno o vrsti prerade jabuka mogu nastati različiti nusproizvodi, poput komine jabuke, kore, sjemenki, pulpe, destilacijskog ostatka od jabuka i dr. Navedeni nusproizvodi zbog svog kemijskog sastava predstavljaju potencijalni izvor vrijednih tvari, kao npr. pektina, prehrambenih vlakana, kiselina, polifenola i drugih nutritivno vrijednih sastojaka koji se mogu koristiti u prehrambenoj industriji za obogaćivanje cijelog niza proizvoda. Međutim, iskorištenje nusproizvoda u tu svrhu je neznatno, a u većini slučajeva se navedeni nusproizvodi koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Stoga je obrada i iskorištenje nusproizvoda prerade jabuka nužnost i izazov za suvremenu prehrambenu industriju. S tim u cilju prije svega treba razmotriti kako se može postići ekonomičnost kroz dodanu vrijednost nusproizvoda. U ovom poglavlju dan je prikaz nastajanja nusproizvoda od jabuka tijekom prerade u različite proizvode te karakterizacija nastalih nusproizvoda i njihov kemijski sastav. Također, u poglavlju su prikazane neke od mogućnosti izolacije visokovrijednih sastojaka, kao i njihova primjena u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIOS-ZUP 2018-26
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Ante Lončarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)