Pregled bibliografske jedinice broj: 1046900
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.), 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1046900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro
gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice
(Vaccinium corymbosum L.)
(Influence of different processing methods on
biological activities and in vitro
gastrointestinal stability of phenolics from
cultivated blueberries (Vaccinium corymbosum L.))
Autori
Liović, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
165
Mentor
Bilušić, Tea ; Krešić, Greta
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; antiproliferacijska aktivnost ; borovnica ; fenolni spojevi ; in vitro probava ; inkapsulacija ; liofilizacija ; pasterizacija ; polifenol oksidaza ; ultrazvuk visokog intenziteta
(antioxidant activity ; antiproliferative activity ; blueberry ; phenolic compounds ; in vitro digestion ; encapsulation ; freeze-drying ; pasteurization ; polyphenol oxidase ; high intensity ultrasound)
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj liofilizacije, pasterizacije i ultrazvuka visokog intenziteta na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva kultivirane borovnice. Učinak primijenjenih metoda obrade kultivirane borovnice ispitan je na: fenolni profil, antioksidacijsku aktivnost, aktivnost enzima polifenol oksidaze te stabilnost i biološku aktivnost fenolnih spojeva nakon simulirane in vitro probave u želucu i u tankom crijevu primjenom humanih probavnih enzima. Dodatno je ispitan učinak inkapsulacije ekstrakata borovnice na produženje oksidacijske stabilnosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je liofilizacija učinkovita metoda za očuvanje fenolnih spojeva borovnice i njihove antioksidacijske aktivnosti kao i za smanjenje aktivnosti enzima polifenol oksidaze. Rezultati nakon provedene in vitro probave pokazali su da primjena postupka liofilizacije i ultrazvuka visokog intenziteta mogu osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice. Inkapsulirani ekstrakti borovnice značajno su produljili oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a inkapsulacija u mikroemulzije imala je bolji učinak u odnosu na ekstrakte inkapsulirane u liposome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija