Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1046900

Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)


Liović, Nikolina
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.), 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1046900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)
(Influence of different processing methods on biological activities and in vitro gastrointestinal stability of phenolics from cultivated blueberries (Vaccinium corymbosum L.))

Autori
Liović, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2019

Stranica
165

Mentor
Bilušić, Tea ; Krešić, Greta

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; antiproliferacijska aktivnost ; borovnica ; fenolni spojevi ; in vitro probava ; inkapsulacija ; liofilizacija ; pasterizacija ; polifenol oksidaza ; ultrazvuk visokog intenziteta
(antioxidant activity ; antiproliferative activity ; blueberry ; phenolic compounds ; in vitro digestion ; encapsulation ; freeze-drying ; pasteurization ; polyphenol oxidase ; high intensity ultrasound)

Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj liofilizacije, pasterizacije i ultrazvuka visokog intenziteta na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva kultivirane borovnice. Učinak primijenjenih metoda obrade kultivirane borovnice ispitan je na: fenolni profil, antioksidacijsku aktivnost, aktivnost enzima polifenol oksidaze te stabilnost i biološku aktivnost fenolnih spojeva nakon simulirane in vitro probave u želucu i u tankom crijevu primjenom humanih probavnih enzima. Dodatno je ispitan učinak inkapsulacije ekstrakata borovnice na produženje oksidacijske stabilnosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je liofilizacija učinkovita metoda za očuvanje fenolnih spojeva borovnice i njihove antioksidacijske aktivnosti kao i za smanjenje aktivnosti enzima polifenol oksidaze. Rezultati nakon provedene in vitro probave pokazali su da primjena postupka liofilizacije i ultrazvuka visokog intenziteta mogu osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice. Inkapsulirani ekstrakti borovnice značajno su produljili oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a inkapsulacija u mikroemulzije imala je bolji učinak u odnosu na ekstrakte inkapsulirane u liposome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Nikolina Liović (autor)

Avatar Url Tea Bilušić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Liović, Nikolina
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.), 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Liović, N. (2019) 'Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Liovi\'{c}, Nikolina}, year = {2019}, pages = {165}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, antiproliferacijska aktivnost, borovnica, fenolni spojevi, in vitro probava, inkapsulacija, liofilizacija, pasterizacija, polifenol oksidaza, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {Utjecaj metoda obrade na biolo\v{s}ku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, antiproliferacijska aktivnost, borovnica, fenolni spojevi, in vitro probava, inkapsulacija, liofilizacija, pasterizacija, polifenol oksidaza, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Liovi\'{c}, Nikolina}, year = {2019}, pages = {165}, keywords = {antioxidant activity, antiproliferative activity, blueberry, phenolic compounds, in vitro digestion, encapsulation, freeze-drying, pasteurization, polyphenol oxidase, high intensity ultrasound}, title = {Influence of different processing methods on biological activities and in vitro gastrointestinal stability of phenolics from cultivated blueberries (Vaccinium corymbosum L.)}, keyword = {antioxidant activity, antiproliferative activity, blueberry, phenolic compounds, in vitro digestion, encapsulation, freeze-drying, pasteurization, polyphenol oxidase, high intensity ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font