Pregled bibliografske jedinice broj: 1046898
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 159-159 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1046898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i
liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)
(Gastrointestinal stability of phenolic compounds of fresh and
lyophilized blueberries (V. corymbosum L.))
Autori
Liović, Nikolina ; Krešić, Greta ; Dragović- Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Bilušić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 159-159
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fenolni spojevi ; in vitro probava ; liofilizacija
(phenolic compounds ; in vitro digestion ; lyophilization)
Sažetak
Borovnice se smatraju jednim od najbogatijih izvora fenolnih spojeva s raznolikim biološkim funkcijama. Povoljni učinci fenolnih spojeva na zdravlje ne ovise samo o prehrambenom unosu već i o njihovoj stabilnosti koja može varirati ovisno o načinu obrade i čuvanju namirnice, matriksu hrane te o uvjetima u probavnom sustavu. U ovom istraživanju ispitana je gastrointestinalna stabilnost ukupnih fenola te antocijana, flavonol glikozida i fenolnih kiselina svježe i liofilizirane borovnice nakon dvofaznog modela probave uz primjenu humanih probavnih enzima. Određena je visoka stabilnost fenolnih spojeva nakon provedene in vitro želučane faze probave u oba uzorka, međutim sadržaj fenolnih spojeva u liofiliziranoj borovnici bio je 2, 6 puta je veći u odnosu na svježu borovnicu. Nakon in vitro probave u tankom crijevu značajno smanjenje ukupnih fenola određeno je u svježoj borovnici (p=0, 005), dok je u liofiliziranoj sadržaj fenola značajno porastao za gotovo 2 puta (p=0, 019). Gubitak antocijana nakon in vitro probave u tankom crijevu u oba uzorka bio je potpun, a značajniji gubitak flavonol glikozida određen je u svježem uzorku. Dobiveni rezultati su pokazali da primjena postupka liofilizacije može osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice kao i njihovo učinkovitije oslobađanje iz matriksa tijekom in vitro probave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Nikolina Liović
(autor)
Tea Bilušić
(autor)
Zoran Zorić
(autor)
Greta Krešić
(autor)
Sandra Pavičić-Žeželj
(autor)