Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1046898

Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)


Liović, Nikolina; Krešić, Greta; Dragović- Uzelac, Verica; Zorić, Zoran; Kenđel Jovanović, Gordana; Pavičić Žeželj, Sandra; Bilušić, Tea
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 159-159 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1046898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)
(Gastrointestinal stability of phenolic compounds of fresh and lyophilized blueberries (V. corymbosum L.))

Autori
Liović, Nikolina ; Krešić, Greta ; Dragović- Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Bilušić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 159-159

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fenolni spojevi ; in vitro probava ; liofilizacija
(phenolic compounds ; in vitro digestion ; lyophilization)

Sažetak
Borovnice se smatraju jednim od najbogatijih izvora fenolnih spojeva s raznolikim biološkim funkcijama. Povoljni učinci fenolnih spojeva na zdravlje ne ovise samo o prehrambenom unosu već i o njihovoj stabilnosti koja može varirati ovisno o načinu obrade i čuvanju namirnice, matriksu hrane te o uvjetima u probavnom sustavu. U ovom istraživanju ispitana je gastrointestinalna stabilnost ukupnih fenola te antocijana, flavonol glikozida i fenolnih kiselina svježe i liofilizirane borovnice nakon dvofaznog modela probave uz primjenu humanih probavnih enzima. Određena je visoka stabilnost fenolnih spojeva nakon provedene in vitro želučane faze probave u oba uzorka, međutim sadržaj fenolnih spojeva u liofiliziranoj borovnici bio je 2, 6 puta je veći u odnosu na svježu borovnicu. Nakon in vitro probave u tankom crijevu značajno smanjenje ukupnih fenola određeno je u svježoj borovnici (p=0, 005), dok je u liofiliziranoj sadržaj fenola značajno porastao za gotovo 2 puta (p=0, 019). Gubitak antocijana nakon in vitro probave u tankom crijevu u oba uzorka bio je potpun, a značajniji gubitak flavonol glikozida određen je u svježem uzorku. Dobiveni rezultati su pokazali da primjena postupka liofilizacije može osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice kao i njihovo učinkovitije oslobađanje iz matriksa tijekom in vitro probave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Liović, Nikolina; Krešić, Greta; Dragović- Uzelac, Verica; Zorić, Zoran; Kenđel Jovanović, Gordana; Pavičić Žeželj, Sandra; Bilušić, Tea
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 159-159 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Liović, N., Krešić, G., Dragović- Uzelac, V., Zorić, Z., Kenđel Jovanović, G., Pavičić Žeželj, S. & Bilušić, T. (2019) Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.). U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Liovi\'{c}, Nikolina and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Dragovi\'{c}- Uzelac, Verica and Zori\'{c}, Zoran and Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2019}, pages = {159-159}, keywords = {fenolni spojevi, in vitro probava, liofilizacija}, title = {Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svje\v{z}e i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)}, keyword = {fenolni spojevi, in vitro probava, liofilizacija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Liovi\'{c}, Nikolina and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Dragovi\'{c}- Uzelac, Verica and Zori\'{c}, Zoran and Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2019}, pages = {159-159}, keywords = {phenolic compounds, in vitro digestion, lyophilization}, title = {Gastrointestinal stability of phenolic compounds of fresh and lyophilized blueberries (V. corymbosum L.)}, keyword = {phenolic compounds, in vitro digestion, lyophilization}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font