Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1046556

Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda


Svečnjak, Lidija
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda // Hrvatska pčela, 138 (2019), 6; 196-200 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 1046556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda
(Influence of beeswax adulteration with paraffin on the composition and quality of honey)

Autori
Svečnjak, Lidija

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 138 (2019), 6; 196-200

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
med ; saće ; patvorenje pčelinjeg voska ; parafin ; kemijske alteracije ; podložnost fermentaciji
(honey ; honeycomb ; beeswax adulteration ; paraffin ; chemical alterations ; susceptibility to fermentation)

Sažetak
Proizvodnja meda predstavlja složen biološki proces konverzije nektara u med. Taj se proces odvija u saću (pčelinjem vosku) čiji kemijski sastav, u kojem dominiraju lipidne komponente (esteri viših masnih kiselina i slobodne masne kiseline), osigurava odvijanje specifičnih biokemijskih procesa neophodnih za proizvodnju meda te predstavlja prvu prirodnu ambalažu meda - medij u kojem se med skladišti i dozrijeva. Patvorenje pčelinjeg voska (satnih osnova) parafinom učestala je pojava na domaćem i međunarodnom tržištu, a time med koji je u neposrednom dodiru s patvorenim voskom (saćem) ulazi u prehrambeni lanac. Recentnim je istraživanjem provedenim na području RH ukazano na negativan utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda temeljem detaljne kemijske karakterizacije meda primjenom fizikalno-kemijskih i spektroskopskih (1H NMR, FTIR-ATR, HS-SPME / GC-MS).analitičkih metoda. Rezultati su pokazali kako med uskladišten na saću izgrađenom na parafinskim satnim osnovama sadrži značajno viši udio vode te octene i limunske kiseline, a GC-MS analiza pokazala je alteracije u kemijskom profilu isparljivih spojeva (viši postotni udio nonanala, oktana i β-damascenona) u odnosu na med koji je bio uskladišten u autentičnom (nepatvorenom) pčelinjem vosku. Ovi rezultati ukazuju na podložnost meda fermentaciji i intenzivnijim oksidativnim procesima u slučaju kada je uskladišten u promijenjenom mediju dozrijevanja (pčelinjem vosku patvorenom parafinom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Svečnjak, Lidija
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda // Hrvatska pčela, 138 (2019), 6; 196-200 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Svečnjak, L. (2019) Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda. Hrvatska pčela, 138 (6), 196-200.
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2019}, pages = {196-200}, keywords = {med, sa\'{c}e, patvorenje p\v{c}elinjeg voska, parafin, kemijske alteracije, podlo\v{z}nost fermentaciji}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {138}, number = {6}, issn = {1330-3635}, title = {Utjecaj patvorenja p\v{c}elinjeg voska parafinom na sastav i kakvo\'{c}u meda}, keyword = {med, sa\'{c}e, patvorenje p\v{c}elinjeg voska, parafin, kemijske alteracije, podlo\v{z}nost fermentaciji} }
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2019}, pages = {196-200}, keywords = {honey, honeycomb, beeswax adulteration, paraffin, chemical alterations, susceptibility to fermentation}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {138}, number = {6}, issn = {1330-3635}, title = {Influence of beeswax adulteration with paraffin on the composition and quality of honey}, keyword = {honey, honeycomb, beeswax adulteration, paraffin, chemical alterations, susceptibility to fermentation} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font