Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1045341

Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovnoškolskog uzrasta u Popovači


Radman, Pamela
Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovnoškolskog uzrasta u Popovači, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1045341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovnoškolskog uzrasta u Popovači
(Nutritional Knowledge and Dietary Habits of Preadolescents and Adolescents of School Age in Popovača)

Autori
Radman, Pamela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.01

Godina
2020

Stranica
54

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
predadolescenti ; adolescenti ; znanja o prehrani ; prehrambene navike
(preadolescents ; adolescents ; nutritional knowledge ; dietary habits)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada, bila je procjena razine znanja o prehrani među djecom osnovnoškolskog uzrasta specifično djece koja pohađaju predmetnu nastavu (5. do 8. razredi) u OŠ Zorke Sever Popovača. Potrebni podaci od učenika prikupljeni su primjenom kratkog prigodnog upitnika koji bi djeca popunila u školi tijekom nastave uz prisutnost razrednog nastavnika. Od svakog djeteta podatci su prikupljani jednokratno. Sudjelovanje u ispitivanju bilo je dobrovoljno i to nakon prethodno ishodovane privole roditelja/skrbnika (obrazac privole za sudjelovanje u istraživanju). U istraživanju je sudjelovalo 191 učenika, 93 dječaka i 98 djevojčica. Prosječna dob je 12 godina. Rezultati dobiveni obradom uspoređeni su s preporukama unosa. Utvrđene su relativno loše prehrambene navike u ispitivanoj populaciji unatoč dobroj informiranosti djece o važnosti pravilne prehrane te se preporuča edukacijske aktivnosti usmjerene na prijenos znanja iz teorije u praksu s ciljem njihovog poboljšanja. Prema rezultatima potrebno je povećati konzumaciju voća i povrća, a smanjiti konzumaciju industrijskih proizvoda i slatkiša. Također je potrebno povećati tjelesnu aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Radman, Pamela
Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovnoškolskog uzrasta u Popovači, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Radman, P. (2020) 'Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovnoškolskog uzrasta u Popovači', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radman, Pamela}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {predadolescenti, adolescenti, znanja o prehrani, prehrambene navike}, title = {Znanja o prehrani i prehrambene navike predadolescenata i adolescenata osnovno\v{s}kolskog uzrasta u Popova\v{c}i}, keyword = {predadolescenti, adolescenti, znanja o prehrani, prehrambene navike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radman, Pamela}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {preadolescents, adolescents, nutritional knowledge, dietary habits}, title = {Nutritional Knowledge and Dietary Habits of Preadolescents and Adolescents of School Age in Popova\v{c}a}, keyword = {preadolescents, adolescents, nutritional knowledge, dietary habits}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font