Pregled bibliografske jedinice broj: 1044661
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’ // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 22-27 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1044661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih
od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’
(Chemical characteristics of wine distillates from
grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol')
Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Maslov Bandić, Luna ; Perić, Filip
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 5;
22-27
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinski destilat, vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', hlapivi spojevi
(wine distillate, brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', volatile compounds)
Sažetak
Sorte korištene u proizvodnji vinjaka vrhunske kvalitete, određene su specifičnim karakteristikama poput visoke ukupne kiselosti, niske koncentracije šećera i niske pH vrijednosti. U navedenu kategoriju sorata može se svrstati nekoliko hrvatskih autohtonih sorata, među kojima su 'Kraljevina' i 'Ranfol'. Posjedovanjem navedenih karakteristika, može ih se nazvati potencijalno prikladnim sortama za proizvodnju rakija od vina, osobito vinjaka. Cilj ovog rada je evaluacija karakteristika vinskih destilata od sorata vinove loze 'Kraljevina' i 'Ranfol' te procjena njihove prikladnosti za proizvodnju rakija od vina i vinjaka u Republici Hrvatskoj. Berba i alkoholna fermentacija provedeni su na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu „Jazbina“, a destilacija u laboratoriju Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u 2017. godini. Provedena je analiza kemijskog sastava vina i srednjeg toka destilata metodama propisanim od O.I.V.-a. Određivanje hlapivih spojeva poput viših alkohola, estera, metanola i acetaldehida provedeno je metodom plinske kromatografije s plameno-ionizacijskim detektorom. Prema osnovnim kemijskim parametrima određenim u srednjem toku destilata proizlazi kako sorte vinove loze 'Kraljevina' i 'Ranfol' imaju svojstva koje ih čine prikladnim za proizvodnju vinjaka. Cilj istraživanja i dobiveni rezultati vrlo su značajni za poticanje šire i češće upotrebe navedenih sorata za ovu namjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts