Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1044661

Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’


Mihaljević Žulj, Marin; Maslov Bandić, Luna; Perić, Filip
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’ // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 22-27 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1044661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’
(Chemical characteristics of wine distillates from grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol')

Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Maslov Bandić, Luna ; Perić, Filip

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 5; 22-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vinski destilat, vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', hlapivi spojevi
(wine distillate, brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', volatile compounds)

Sažetak
Sorte korištene u proizvodnji vinjaka vrhunske kvalitete, određene su specifičnim karakteristikama poput visoke ukupne kiselosti, niske koncentracije šećera i niske pH vrijednosti. U navedenu kategoriju sorata može se svrstati nekoliko hrvatskih autohtonih sorata, među kojima su 'Kraljevina' i 'Ranfol'. Posjedovanjem navedenih karakteristika, može ih se nazvati potencijalno prikladnim sortama za proizvodnju rakija od vina, osobito vinjaka. Cilj ovog rada je evaluacija karakteristika vinskih destilata od sorata vinove loze 'Kraljevina' i 'Ranfol' te procjena njihove prikladnosti za proizvodnju rakija od vina i vinjaka u Republici Hrvatskoj. Berba i alkoholna fermentacija provedeni su na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu „Jazbina“, a destilacija u laboratoriju Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u 2017. godini. Provedena je analiza kemijskog sastava vina i srednjeg toka destilata metodama propisanim od O.I.V.-a. Određivanje hlapivih spojeva poput viših alkohola, estera, metanola i acetaldehida provedeno je metodom plinske kromatografije s plameno-ionizacijskim detektorom. Prema osnovnim kemijskim parametrima određenim u srednjem toku destilata proizlazi kako sorte vinove loze 'Kraljevina' i 'Ranfol' imaju svojstva koje ih čine prikladnim za proizvodnju vinjaka. Cilj istraživanja i dobiveni rezultati vrlo su značajni za poticanje šire i češće upotrebe navedenih sorata za ovu namjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević Žulj, Marin; Maslov Bandić, Luna; Perić, Filip
Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’ // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 22-27 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Mihaljević Žulj, M., Maslov Bandić, L. & Perić, F. (2019) Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’. Glasnik zaštite bilja, 42 (5), 22-27.
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Maslov Bandi\'{c}, Luna and Peri\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {22-27}, keywords = {vinski destilat, vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', hlapivi spojevi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Kemijske karakteristike vinskih destilata dobivenih od sorata vinove loze ‘Kraljevina’ i ‘Ranfol’}, keyword = {vinski destilat, vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', hlapivi spojevi} }
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Maslov Bandi\'{c}, Luna and Peri\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {22-27}, keywords = {wine distillate, brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', volatile compounds}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Chemical characteristics of wine distillates from grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol'}, keyword = {wine distillate, brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', volatile compounds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font