Pregled bibliografske jedinice broj: 1044410
Permakultura i voćarstvo
Permakultura i voćarstvo, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1044410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Permakultura i voćarstvo
(Permaculture and fruit growing)
Autori
Jantol, Alina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.08
Godina
2019
Stranica
25
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
agroekologija, permakultura, tranzicija, voćarstvo
(permaculture, transition, frut growing, agroecology)
Sažetak
Kako bi se utvrdilo mjesto i značaj permakulture u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji u održivost analizirane su metode i načini djelovanja koji su zastupljeni u permakulturi, principi permakulture kao i njen odnos s agroekologijom. Kako bi se prikazala praktična primjena permakulture u komercijalnoj proizvodnji uzeti su primjeri iz grane voćarstva. Sažeto su opisane neke od metoda koje koriste Michael Phillips i Stefan Sobkowiak, voćari iz Amerike i Kanade, u svojim permakulturnim voćnjacima. Cilj rada je prikazati načela permakulture (svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava koje odlikuje bioraznolikost, stabilnost i samoodrživost). Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)