Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1044236

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa


Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jakobović, Mario
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 48-57 doi:10.31727/gzb.42.6.7 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1044236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa
(Effect of antioxidants on oxidative stability of grape seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jakobović, Mario

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 6; 48-57

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; Schaal Oven test ; antioksidansi
(grape seed oil ; oxidative stability ; Schaal Oven test ; antioxidants)

Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Cabernet sauvignon crni. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, a od sintetskih BHA, PG i TBHQ. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štite ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja, a od sintetskih antioksidanasa TBHQ.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Mario Jakobović (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jakobović, Mario
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 48-57 doi:10.31727/gzb.42.6.7 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Šaravanja, M., Jokić, S., Šubarić, D. & Jakobović, M. (2019) Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa. Glasnik zaštite bilja, 42 (6), 48-57 doi:10.31727/gzb.42.6.7.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {48-57}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.7}, keywords = {ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, Schaal Oven test, antioksidansi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.7}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja ko\v{s}tica gro\v{z}\dja}, keyword = {ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, Schaal Oven test, antioksidansi} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {48-57}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.7}, keywords = {grape seed oil, oxidative stability, Schaal Oven test, antioxidants}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.7}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Effect of antioxidants on oxidative stability of grape seed oil}, keyword = {grape seed oil, oxidative stability, Schaal Oven test, antioxidants} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font