Pregled bibliografske jedinice broj: 1044236
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja koštica grožđa // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 48-57 doi:10.31727/gzb.42.6.7 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1044236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost
ulja koštica grožđa
(Effect of antioxidants on oxidative stability of
grape seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jakobović, Mario
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 6;
48-57
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; Schaal Oven test ; antioksidansi
(grape seed oil ; oxidative stability ; Schaal Oven test ; antioxidants)
Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Cabernet sauvignon crni. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, a od sintetskih BHA, PG i TBHQ. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štite ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja, a od sintetskih antioksidanasa TBHQ.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts