Pregled bibliografske jedinice broj: 1044117
Mišljenje proizvođača ekoloških prehrambenih proizvoda o mogućnostima razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj
Mišljenje proizvođača ekoloških prehrambenih proizvoda o mogućnostima razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj // Zbornik Veleučilišta u Rijeci / Journal of the Polytechnic of Rijeka, 8 (2020), 1; 455-469 doi:10.31784/zvr.8.1.4 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1044117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišljenje proizvođača ekoloških prehrambenih
proizvoda o mogućnostima razvoja ekološke
poljoprivrede u Hrvatskoj
(The opinion of producers of organic food
products about the possibilities of organic
agriculture development in Croatia)
Autori
Šugar, Tina ; Brščić, Kristina, Kocković Zaborski, Tanja
Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Rijeci / Journal of the Polytechnic of Rijeka (1848-1299) 8
(2020), 1;
455-469
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda, proizvođači ekoloških proizvoda, ekološki proizvodi, Hrvatska
(organic agriculture, organic producers, organic food products, Croatia)
Sažetak
U posljednjih nekoliko godina zabilježen je trend rasta površina pod ekološkom proizvodnjom u Hrvatskoj. Razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje sve je više potican kao model proizvodnje koji je od presudne važnosti za očuvanje najvažnijih prirodnih resursa u proizvodnji hrane, u Hrvatskoj i Europi. Cilj rada bio je utvrditi mišljenja ekoloških proizvođača o ograničenjima i mogućnostima razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. U članku su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog na manifestaciji Pazi što jedeš održanoj u Puli 2015. godine. Sudionici su bili izlagači na sajmu, proizvođači ekoloških prehrambenih proizvoda iz Hrvatske. U istraživanju je sudjelovao 41 proizvođač ekoloških proizvoda. Glavni rezultati studije odnose se na opće informacije o proizvodnji ekološke hrane, vrstama proizvodnje i načinu distribucije. Također, dobiveno je mišljenje proizvođača o najčešćim problemima koji se javljaju u ekološkoj proizvodnji hrane. Rezultati mogu poslužiti kao informativna podloga o stajalištima proizvođača o problemima proizvodnje ekološke hrane kao i za kreiranje budućih aktivnosti u cilju jačanja ekološke proizvodnje u Hrvatskoj te kao podloga za kreiranje budućih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč