Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1044084

Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum


Kanižai Šaric, Gabriella; Majić, Ivana; Ribarić, Igor
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum // Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 204-208 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1044084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum
(Influence of temperature and storage time on survival of Bradyrhizobium japonicum)

Autori
Kanižai Šaric, Gabriella ; Majić, Ivana ; Ribarić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 204-208

Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Bradyrhizobium japonicum ; treset ; kontrola kvalitete ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(Bradyrhizobium japonicum ; peat ; quality control ; temperature ; storage time)

Sažetak
Predsjetvenom bakterizacijom soje osigurava se veći prinos, umanjuje se potreba gnojidbe s mineralnim gnojivima i povećava se mikrobiološka akƟ vnost tla. Sojevi Bradyrhizobium japonicum prisutni u sredstvima za bakterizaciju trebaju biƟ visokoučinkoviƟ i moraju zadržaƟ svoje osobine i Ɵ jekom skladištenja ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrdiƟ preživljavanje različiƟ h sojeva B. japonicum uskladištenih na dvije temperature (4 i 25 °C) kao i preživljavanje mješavine sojeva nacijepljenih na sterilan i nesterilan treset u periodu od 6 mjeseci. RezultaƟ ukazuju na veću vijabilnost pojedinačnih sojeva prilikom skladištenja na 4 °C koja se kreće u prosjeku od 1x109 do 3x109 u prvih 150 dana nakon inokulacije. Također je utvrđen veći broj rizobija mješavine ispiƟ vanih sojeva nacijepljenih na sterilan treset i skladištenih na 4 i 25 °C koji raste i do 1010 g-1. Neophodan je i daljnji konƟ nuiran rad u kontroli kvalitete sredstava za bakterizaciju kako bi se posƟ gao opƟ malan i uniforman broj rizobne populacije, a s ciljem zadovoljenja potreba tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gabriella Kanižai (autor)

Avatar Url Ivana Majić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.hdpot.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kanižai Šaric, Gabriella; Majić, Ivana; Ribarić, Igor
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum // Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 204-208 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kanižai Šaric, G., Majić, I. & Ribarić, I. (2018) Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum. U: Jug, D. & Brozović, B. (ur.)Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference.
@article{article, author = {Kani\v{z}ai \v{S}aric, Gabriella and Maji\'{c}, Ivana and Ribari\'{c}, Igor}, year = {2018}, pages = {204-208}, keywords = {Bradyrhizobium japonicum, treset, kontrola kvalitete, temperatura, vrijeme skladi\v{s}tenja}, title = {Utjecaj temperature i vremena skladi\v{s}tenja na pre\v{z}ivljavanje Bradyrhizobium japonicum}, keyword = {Bradyrhizobium japonicum, treset, kontrola kvalitete, temperatura, vrijeme skladi\v{s}tenja}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kani\v{z}ai \v{S}aric, Gabriella and Maji\'{c}, Ivana and Ribari\'{c}, Igor}, year = {2018}, pages = {204-208}, keywords = {Bradyrhizobium japonicum, peat, quality control, temperature, storage time}, title = {Influence of temperature and storage time on survival of Bradyrhizobium japonicum}, keyword = {Bradyrhizobium japonicum, peat, quality control, temperature, storage time}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font