Pregled bibliografske jedinice broj: 1044084
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum // Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 204-208 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1044084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum
(Influence of temperature and storage time on survival of Bradyrhizobium japonicum)
Autori
Kanižai Šaric, Gabriella ; Majić, Ivana ; Ribarić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & abstracts of 11th international scientific/professional conference
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 204-208
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Bradyrhizobium japonicum ; treset ; kontrola kvalitete ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(Bradyrhizobium japonicum ; peat ; quality control ; temperature ; storage time)
Sažetak
Predsjetvenom bakterizacijom soje osigurava se veći prinos, umanjuje se potreba gnojidbe s mineralnim gnojivima i povećava se mikrobiološka akƟ vnost tla. Sojevi Bradyrhizobium japonicum prisutni u sredstvima za bakterizaciju trebaju biƟ visokoučinkoviƟ i moraju zadržaƟ svoje osobine i Ɵ jekom skladištenja ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrdiƟ preživljavanje različiƟ h sojeva B. japonicum uskladištenih na dvije temperature (4 i 25 °C) kao i preživljavanje mješavine sojeva nacijepljenih na sterilan i nesterilan treset u periodu od 6 mjeseci. RezultaƟ ukazuju na veću vijabilnost pojedinačnih sojeva prilikom skladištenja na 4 °C koja se kreće u prosjeku od 1x109 do 3x109 u prvih 150 dana nakon inokulacije. Također je utvrđen veći broj rizobija mješavine ispiƟ vanih sojeva nacijepljenih na sterilan treset i skladištenih na 4 i 25 °C koji raste i do 1010 g-1. Neophodan je i daljnji konƟ nuiran rad u kontroli kvalitete sredstava za bakterizaciju kako bi se posƟ gao opƟ malan i uniforman broj rizobne populacije, a s ciljem zadovoljenja potreba tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek