Pregled bibliografske jedinice broj: 1043818
Laboratorijsko testiranje nastajanja bromata pri ozoniranju vode na postrojenju Butoniga
Laboratorijsko testiranje nastajanja bromata pri ozoniranju vode na postrojenju Butoniga // XXIII. ZNANSTVENO – STRUČNI SKUP VODA I JAVNA VODOOPSKRBA / Ujević Bošnjak, Magdalena (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2019. str. 163-172 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1043818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laboratorijsko testiranje nastajanja bromata pri
ozoniranju vode na postrojenju Butoniga
(Laboratory testing of bromate formation during
ozonation at Butoniga plant)
Autori
Ćurko, Josip ; Matošić, Marin ; Crnek, Vlado ; Surać, Lucija ; Zorko, Sonja ; Brozić, Bojana ; Cotić, Sean ; Nežić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXIII. ZNANSTVENO – STRUČNI SKUP VODA I JAVNA VODOOPSKRBA
/ Ujević Bošnjak, Magdalena - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2019, 163-172
ISBN
978-953-7031-91-6
Skup
XXIII. Znanstveno-stručni skup “Voda i javna vodoopskrba”
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 01.10.2019. - 04.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bromid, bromat, nusprodukti dezinfekcije, ozoniranje, površinska voda
(bromide, bromate, disinfection by-products, ozonation, surface water)
Sažetak
U ovom radu su prikazani rezultati laboratorijskog testiranja nastajanja bromata (BrO3-) tijekom procesa ozoniranja vode uzete nakon dvoslojnih brzih filtera na postrojenju Butoniga u listopadu 2017. godine. Laboratorijski pokusi ozoniranja provedeni su pri tri različite koncentracije rezidualnog ozona, tri temperature i pri tri pH-vrijednosti vode te uz dodatak amonij klorida (NH4Cl) i H2O2 pri najpovoljnijoj pH-vrijednosti i temperaturi vode za nastajanje bromata. Iz dobivenih rezultata laboratorijskog ozoniranja može se zaključiti da voda jezera Butoniga unatoč niskoj vrijednosti bromida (<15 µg/L), ima visoki potencijal nastajanja bromata tijekom ozoniranja. Viša temperatura i viši pH vode tijekom laboratorijskog ozoniranja bile su najvažniji utjecaj na nastajanje bromata. Dodatak amonij klorida u vodu smanjio je brzinu nastajanja bromata, a dodatak H2O2 ubrzao je nastajanje bromata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb