Pregled bibliografske jedinice broj: 1043646
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini // 6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts. / Botić, Katarina (ur.).
Zagreb: Institut za arheologiju, 2019. str. 14-14 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1043646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i
ranonovovjekovnoj Podravini
(Reconstruction of diet in mediaeval and early modern
period Podravina)
Autori
Krznar, Siniša ; Bedić, Željka ; Novak, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts.
/ Botić, Katarina - Zagreb : Institut za arheologiju, 2019, 14-14
ISBN
978-953-6064-52-6
Skup
6th Internationa Conference on Mediaeval Archaeology:Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Podravina ; prehrana ; stabilni izotopi
(Podravina ; diet ; stable isotopes)
Sažetak
Jedno od najvažnijih pitanja ljudske egzistencije je kako i gdje prikupiti dovoljno namirnica za kvalitetnu prehranu. I dok se danas, barem u razvijenijim zemljama, bez problema dolazi do dovoljne količine raznovrsnih namirnica visoke energetske vrijednosti, tijekom povijesti to često nije bio slučaj. Kako je proizvodnja hrane uvelike ovisila o okolišnim i vremenskim uvjetima, bilo je dovoljno da godina bude pretjerano kišna ili sušna da dođe do propasti ljetine te pojave gladi. U ovom radu pokušat će se na temelju povijesnih izvora, arheoloških i antropoloških istraživanja te analize stabilnih izotopa ugljika i dušika rekonstruirati prehrana ruralnog stanovništva srednjovjekovne i ranonovovjekovne Podravine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arheologija, Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Institut za antropologiju,
Institut za arheologiju, Zagreb