Pregled bibliografske jedinice broj: 1043586
Utjecaj sorte i otkosa na funkcionalna svojstva pšenične trave (Triticum aesticum L.)
Utjecaj sorte i otkosa na funkcionalna svojstva pšenične trave (Triticum aesticum L.), 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1043586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i otkosa na funkcionalna svojstva
pšenične trave (Triticum aesticum L.)
(Influence of sortiment and cuttings on functional
properties of wheat grass (Triticum aestivum L.))
Autori
Rupčić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
47
Mentor
Lisjak, Miroslav
Ključne riječi
pšenična trava ; sadržaj fenola ; sadržaj flavonoida ; kloroplastni pigmenti ; antioksidativna aktivnost ; DPPH
(wheat grass ; phenols content ; flavonoids content ; chloplast pigments ; antioxidant activity ; DPPH)
Sažetak
Pšenična trava (Triticum aestivum L.) je bogata različitim hranjivim tvarima, sadrži značajnu količinu željeza, fosfora, cinka, bakra i drugih minerala, visoku količinu vitamina E, klorofila, vitalnih enzima i aminokiselina. Biljke u mladoj fazi proizvode visoku razinu fitokemikalija kako bi se zaštitile od opasnosti i ti spojevi imaju različite biološke koristi za ljudsko zdravlje. Mladica, kao svježa, može se predložiti kao dobar izbor zdrave prehrane. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti i sve većeg broja znanstvenih istraživanja postaje sve popularnija kao dodatak svakodnevnoj prehrani ljudi. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi i usporediti utjecaj broja otkosa na antioksidativnu aktivnost u ekstraktu lista pšenične trave. Laboratorijskim analizama utvrđena je ukupna aktioksidativna aktivnost (DPPH), sadržaj biljnih pigmenata, vitamina C, te fenola i flavonoida u soku lista. U pokusu su ispitana dva genotipa pšenične trave, Triticum aestivum L.i T. sphaerococcum. U usporedbi prvog i drugog otkosa utvrđen je značajan utjecaj genotipa na razini flavonoida i antioksidacijske aktivnosti te značajan utjecaj broja otkosa na fenole, vitamin C i antioksidacijsku aktivnost. T. sphaerococcum ima veću koncentraciju flavonoida, kao i značajno veću antioksidativnu aktivnost u usporedbi sa sortom pšenice Katarina. Kod broja otkosa, u prosjeku za obje sorte, vidljivo je da se prvi otkos isticao sa značajno većim sadržajem fenola, također i značajno većim sadržajem vitamina C, dok je antioksidativna vrijednost bila značajno veća u drugom otkosu. U prvom otkosu sorta Katarina ima veći sadržaj karotenoida na razini značajnosti od 95 %, a T. sphaerococcum veći omjer klorofila i karotenoida na razini značajnosti od 99 %. U usporedbi prvog i drugog otkosa pšenične trave sorte Katarina na razini značajnosti od 99% utvrđen je značajno veći sadržaj fenola u prvom otkosu i veća antioksidativna aktivnost u drugom otkosu. U usporedbi prvog i drugog otkosa T. sphaerococcum uočljiv je pad antioksidanasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miroslav Lisjak
(mentor)