Pregled bibliografske jedinice broj: 1043585
Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu pšenične trave pri različitim uvjetima
Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu pšenične trave pri različitim uvjetima, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1043585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu
pšenične trave pri različitim uvjetima
(Total antioxidant activity in juice and leaf od
wheat grass at different storage conditions)
Autori
Šperanda, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Lisjak, Miroslav
Ključne riječi
pšenična trava ; antioksidativna aktivnost ; skladištenje ; temperatura ; DPPH
(wheat grass ; antioxidant activity ; storage ; temperature ; DPPH)
Sažetak
Pšenična trava predstavlja mlade izdanke vrsta roda Triticum koji u velikim količinama sadrže klorofil, bioflavonoide, esencijalne aminokiseline, vitamine, minerale i antioksidanse. Prirodni antioksidansi su vitamin C i E, karotenoidi, flavonoidi antocijanini, betanini te polifenolni spojevi koji su široko rasprostranjeni u biljnom svijetu. Cilj istraživanja je bio utvrditi da li način čuvanja pšenične trave i dužina trajanja skladištenja značajnu utječu na promjenu antioksidativnog kapaciteta u soku, odnosno listu pšenične trave divljeg srodnika Triticum aestivum ssp. sphaerococcum. Antioksidativna aktivnost u uzorcima ekstrakta soka i u tkivu lista, mjerena je odmah nakon otkosa te nakon čuvanja pri tri različite temperature (4 °C, -18 °C, -80 °C) nakon 1., 7., 14. i 21. dana skladištenja. Rezultati istraživanja potvrđuju da se antioksidativni kapacitet vrlo brzo smanjuje u soku, pri bilo kojoj temperaturi skladištenja i bez obzira na dužinu trajanja. S druge strane, u tkivu lista, antioksidacijski kapacitet je i nakon 24 sata čuvanja lista nepromijenjen čak i pri 4 °C. U tkivu lista dolazi do opadanja DPPH aktivnosti nakon 7 dana čuvanja u usporedbi s kontrolom međutim, nakon 7. pa do 21. dana nema više značajnog pada DPPH vrijednosti. S nutritivnog aspekta i količine antioksidanasa koju unosimo, najzdravije je konzumirati svježi list na dan otkosa. Već pripremom soka pšenične trave, DPPH vrijednost pada, a razlog može biti trošenje antioksidanasa uslijed razaranja staničnih membrana te promjene oksidoreduktivnog potencijala izazvanog padom pH vrijednosti. S analitičkog aspekta, ukoliko skladištimo uzorak, najbolje je čuvati list pri nižim temperaturama, te raditi analize najkasnije nakon jednog dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miroslav Lisjak
(mentor)