Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1041950

Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima


Vrček, Valerije
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 1041950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima
(True and false in bakery additives)

Autori
Vrček, Valerije

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Izvornik
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.» / - , 2019

Skup
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»

Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 05.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija
(food additives, E-numbers, toxicology)

Sažetak
Na službenoj listi prehrambenih aditiva označenih E-brojevima, koja je odobrena od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, nalazi se više od 570 različitih kemikalija! Još se više kemikalija nalazi na odobrenim listama pomoćnih tvari u preradi, enzima i aroma (koje nisu označene svojim E-brojem) kojima se također redovito impregnira hrana. Iako mnogi aditivi nisu štetni (poput askorbinske kiseline, natrijevog karbonata, glicina ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva kojima nije mjesto u hrani. Velik broj sintetskih tvari u hrani nema nikakvu prehrambenu vrijednost. Masovna uporaba sintetskih bojila, aroma i sintetskih pojačivača okusa kao da sugerira da prirodna hrana nema ni boje, ni mirisa, ni okusa. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno - tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog prehrambenog nasilja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerije Vrček (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.pekarskiglasnik.com www.pekarskiglasnik.com

Citiraj ovu publikaciju:

Vrček, Valerije
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
Vrček, V. (2019) Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima. U: XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.».
@article{article, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2019}, keywords = {prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija}, title = {Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima}, keyword = {prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2019}, keywords = {food additives, E-numbers, toxicology}, title = {True and false in bakery additives}, keyword = {food additives, E-numbers, toxicology}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font