Pregled bibliografske jedinice broj: 1041950
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 1041950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima
(True and false in bakery additives)
Autori
Vrček, Valerije
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Izvornik
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
/ - , 2019
Skup
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 05.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija
(food additives, E-numbers, toxicology)
Sažetak
Na službenoj listi prehrambenih aditiva označenih E-brojevima, koja je odobrena od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, nalazi se više od 570 različitih kemikalija! Još se više kemikalija nalazi na odobrenim listama pomoćnih tvari u preradi, enzima i aroma (koje nisu označene svojim E-brojem) kojima se također redovito impregnira hrana. Iako mnogi aditivi nisu štetni (poput askorbinske kiseline, natrijevog karbonata, glicina ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva kojima nije mjesto u hrani. Velik broj sintetskih tvari u hrani nema nikakvu prehrambenu vrijednost. Masovna uporaba sintetskih bojila, aroma i sintetskih pojačivača okusa kao da sugerira da prirodna hrana nema ni boje, ni mirisa, ni okusa. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno - tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog prehrambenog nasilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)