Pregled bibliografske jedinice broj: 1041566
Enogastronomska prepoznatljivost Slavonije i Baranje
Enogastronomska prepoznatljivost Slavonije i Baranje // Agroeconomia Croatica, 9 (2019), 1; 59-68 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1041566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enogastronomska prepoznatljivost Slavonije i Baranje
(Unique enogastronomic recognition of Slavonia and
Baranja)
Autori
Čepo, Vinka ; Sudarić, Tihana ; Deže, Jadranka ; Kristić, Jelena
Izvornik
Agroeconomia Croatica (1333-2422) 9
(2019), 1;
59-68
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
enogastronomija ; turistička seoska obiteljska gospodarstva ; hrana ; Slavonija i Baranja
(enogastronomy ; agrotourism ; food ; Slavonia and Baranja)
Sažetak
Anketno ispitivanje provedeno je s ciljem kako bi se istražilo što potencijalni posjetitelji i gosti turističkih seoskih obiteljskih gospodarstava očekuju u ponudi tradicionalne hrane, vina i autohtonih poljoprivredno- prehrambenim proizvoda Slavonije i Baranje. Istraživanje je provedeno on line anketom na uzorku od 340 ispitanika. Rezultati su pokazali da potrošači u velikoj mjeri prepoznaju i podržavaju gastronomiju, odnosno hranu koja je neophodan dio svakog putovanja, ali isto tako može biti motiv i atrakcija koja definira određenu lokaciju. Enogastronomija može biti pokretač razvoja multifunkcionalnog ruralnog prostora Slavonije i Baranje, kao i dodatan izvor prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je prilika za ekonomsko i socijalno jačanje ovog kompleksnog prostora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts