Pregled bibliografske jedinice broj: 1039896
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, LV (2012), 55; 85-102 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1039896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane
- prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19.
stoljeća u Hrvatskoj
(Sugar Bowl, Salver and Serving Dishes – Studies in
Everyday Culture of the 19th Century in Croatia)
Autori
Galjer, Jasna ; Koprčina, Arijana
Izvornik
Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti (0553-6707) LV
(2012), 55;
85-102
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posuđe, kultura prehrane, kultura svakodnevice
(applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture)
Sažetak
U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova zkup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest, Povijest umjetnosti, Primijenjena umjetnost
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb