Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1039896

Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj


Galjer, Jasna; Koprčina, Arijana
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, LV (2012), 55; 85-102 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1039896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj
(Sugar Bowl, Salver and Serving Dishes – Studies in Everyday Culture of the 19th Century in Croatia)

Autori
Galjer, Jasna ; Koprčina, Arijana

Izvornik
Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti (0553-6707) LV (2012), 55; 85-102

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posuđe, kultura prehrane, kultura svakodnevice
(applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture)

Sažetak
U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova zkup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Povijest umjetnosti, Primijenjena umjetnost



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Galjer (autor)

Avatar Url Arijana Koprčina (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Galjer, Jasna; Koprčina, Arijana
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, LV (2012), 55; 85-102 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Galjer, J. & Koprčina, A. (2012) Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, LV (55), 85-102.
@article{article, author = {Galjer, Jasna and Kopr\v{c}ina, Arijana}, year = {2012}, pages = {85-102}, keywords = {primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posu\dje, kultura prehrane, kultura svakodnevice}, journal = {Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti}, volume = {LV}, number = {55}, issn = {0553-6707}, title = {\v{S}e\'{c}ernica, podnos i posu\dje za serviranje hrane - prilozi istra\v{z}ivanju kulture svakodnevice 19. stolje\'{c}a u Hrvatskoj}, keyword = {primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posu\dje, kultura prehrane, kultura svakodnevice} }
@article{article, author = {Galjer, Jasna and Kopr\v{c}ina, Arijana}, year = {2012}, pages = {85-102}, keywords = {applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture}, journal = {Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti}, volume = {LV}, number = {55}, issn = {0553-6707}, title = {Sugar Bowl, Salver and Serving Dishes – Studies in Everyday Culture of the 19th Century in Croatia}, keyword = {applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font