Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1039310

Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Preiner, Darko; Jeromel, Ana
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije // Glasnik zaštite bilja, 6 (2019), 104-110 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1039310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije
(Aroma profile of Zagreb County sparkling wines)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Preiner, Darko ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2019); 104-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski
(aromatski profil ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; mirisne serije ; pjenušavo vino)

Sažetak
U ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina, pjenušava vina zauzimaju oko 10 % udjela, od čega se više od 80 % proizvodi u Europi. Istovremeno, prodaja pjenušavih vina je prema podacima iz 2019. najbrže rastući segment svjetske trgovine vina, s kontinuiranim globalnim rastom u posljednjih 15 g. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina, pri čemu se, kao jedna od vodećih vinogradarsko-vinarskih županija, posebno ističe Zagrebačka županija. Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definirana su njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Aromatski profil pjenušavih vina kompleksno je svojstvo definirano velikim brojem hlapljivih spojeva koji mogu nastati u samoj bobici tijekom dozrijevanja grožđa, zatim u procesu primarne i sekundarne fermentacije te u uvjetima dozrijevanja vina, prije i nakon postupka degoržiranja. Cilj ovog istraživanja bio je definirati postojeća svojstva i kakvoću pjenušavih vina Zagrebačke županije kroz analizu pojedinačnih aromatskih spojeva metodom plinske kromatografije. Analize rezultata i stvaranje mirisnih serija za svaki uzorak, rezultirale su specifičnim aromatskim profilima te grupiranjem pjenušavih vina obzirom na različito područje (vinogorje) i metodu proizvodnje te korišteni sortiment.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
K.K.01.1.1.04.0031

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Preiner, Darko; Jeromel, Ana
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije // Glasnik zaštite bilja, 6 (2019), 104-110 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Preiner, D. & Jeromel, A. (2019) Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije. Glasnik zaštite bilja, 6, 104-110.
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Preiner, Darko and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {104-110}, keywords = {hrvatski}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Aromatski profil pjenu\v{s}avih vina Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {hrvatski} }
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Preiner, Darko and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {104-110}, keywords = {aromatski profil, GC-MS, hlapljivi spojevi, mirisne serije, pjenu\v{s}avo vino}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Aroma profile of Zagreb County sparkling wines}, keyword = {aromatski profil, GC-MS, hlapljivi spojevi, mirisne serije, pjenu\v{s}avo vino} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • ulrichsweb
  • EBSCO





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font