Pregled bibliografske jedinice broj: 1039310
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije // Glasnik zaštite bilja, 6 (2019), 104-110 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1039310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije
(Aroma profile of Zagreb County sparkling wines)
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Preiner, Darko ; Jeromel, Ana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2019);
104-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
hrvatski
(aromatski profil ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; mirisne serije ; pjenušavo vino)
Sažetak
U ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina, pjenušava vina zauzimaju oko 10 % udjela, od čega se više od 80 % proizvodi u Europi. Istovremeno, prodaja pjenušavih vina je prema podacima iz 2019. najbrže rastući segment svjetske trgovine vina, s kontinuiranim globalnim rastom u posljednjih 15 g. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina, pri čemu se, kao jedna od vodećih vinogradarsko-vinarskih županija, posebno ističe Zagrebačka županija. Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definirana su njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Aromatski profil pjenušavih vina kompleksno je svojstvo definirano velikim brojem hlapljivih spojeva koji mogu nastati u samoj bobici tijekom dozrijevanja grožđa, zatim u procesu primarne i sekundarne fermentacije te u uvjetima dozrijevanja vina, prije i nakon postupka degoržiranja. Cilj ovog istraživanja bio je definirati postojeća svojstva i kakvoću pjenušavih vina Zagrebačke županije kroz analizu pojedinačnih aromatskih spojeva metodom plinske kromatografije. Analize rezultata i stvaranje mirisnih serija za svaki uzorak, rezultirale su specifičnim aromatskim profilima te grupiranjem pjenušavih vina obzirom na različito područje (vinogorje) i metodu proizvodnje te korišteni sortiment.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- ulrichsweb
- EBSCO