Pregled bibliografske jedinice broj: 1038575
ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA
ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA // Book of abstracts of the 25th International Conference Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 13-13 (predavanje, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1038575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA
(OLD BROWN BREAD NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEED)
Autori
Grubor, Mateja ; Janječić, Zlatko ; Ćurić, Duška, Mas, Nora ; Matin, Ana ; Jurušić, Vanja ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Krička, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of abstracts of the 25th International Conference Krmiva 2018
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2018, 13-13
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
stari kruh, peletiranje, hranidba, iskoristivost
(old bread, pelleting, feeding, usability)
Sažetak
Hranjenje je najvažniji aspekt uzgoja broilera, a troškovi hrane predstavljaju oko 70% ukupnih troškova uzgoja. Stoga se rast proizvodnje peradi temelji na velikoj potrošačkoj potražnji za proizvodima koji su jeftini, sigurni i zdravi. U takve proizvode ulazi i stari kruh, koji je bogat škrobom, jer je pšenično brašno glavni sastojak svih pekarskih proizvoda. Vraćanje starog kruha iz trgovine predstavlja problem prilikom sanacije. Nakon povratka s tržišta, stari neobrađeni kruh se danas koristi kao hrana za životinje u Republici Hrvatskoj. Međutim, EU je donijela niz regulativa i direktiva kojima se zabranjuje njezino korištenje bez prethodnog tretmana. Najčešče korišteni tretmani termičke dorade starog kruha su peletiranje i ekstrudiranje. Budući da je prilikom termičke dorade škrob u starom kruhu već termički dorađen vrlo je probavljiv, a time i visoke hranjive vrijednosti. Kao takav, stari kruh je idealan za hranidbu broilera. U peradi je često propisana gornja granica za korištenje starog kruha u hranidbi i ona iznosi 15 %. Cilj ovog rada bio je utvrditi mogućnost korištenja 5 i 10 % starog crnog peletiranog kruha u početnoj i završnoj smjesi hrane za tov pilića. Kao rezultat istraživanja, dobiven je novi proizvod starog kruha, koji je termički tretiran procesom peletiranja. Tako procesiran stari kruh može se upotrijebiti kao novi sastojak u proizvodnji hrane za životinje kao zamjena za skuplju kukuruznu komponentu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje starog kruha na obje razine značajno poboljšava proizvodne pokazatelje brojlera. Nakon prikupljanja svih proizvodnih pokazatelja, najbolji rezultati primjećeni su kod broilera hranjenih s 10 % udjela starog crnog kruha te je dobiven povoljniji omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)
Duška Ćurić
(autor)
Nikola Bilandžija
(autor)
Ana Matin
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Neven Voća
(autor)