Pregled bibliografske jedinice broj: 1038563
BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE
BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE // Book of abstracts of the the 25th International Conference Krmiva 2019 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2019. str. 63-63 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1038563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE
(WATER RELEASE SPEED DURING DRYING AND PHYSICAL PROPERTIES OF SOYA SEED)
Autori
Grubor, Mateja ; Krička, Tajana ; Matin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of the the 25th International Conference Krmiva 2019
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2019, 63-63
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
soja, sušenje, primjese, hektolitarska masa, apsolutna masa
(soybean, drying, impurities, hectoliter weight, absolute weight)
Sažetak
Zrno soje žanje se s povišenim sadržajem vlage te ga je za skladištenje potrebno doraditi, odn. osušiti do ravnotežne vlažnosti. Radi očuvanja kvalitete zrna soje potrebno je osim sušenja provoditi i druge dodatne operacije (npr. predčišćenje), kako bi sirovina bila ispravno skladištena. Prilikom skladištenja treba paziti na jednoliku ravnotežnu vlažnost skladištenog zrna te na količinu primjesa koje utječu na promjene uskladištenog zrna. Temeljem navedenog, cilj rada je utvrditi postoji li razlika u brzini otpuštanja vode dviju istraživanih sorti soje te utvrditi sadržaj primjesa, kao i hektolitarsku i apsolutnu masu. Nadalje, pratit će se utjecaj vlage i sadržaj primjesa na navedena fizikalna svojstva. Prilikom konvekcijskog sušenja dviju sorti zrna soje u debelom sloju (2, 6 cm) pri temperaturi zraka od 90 °C i brzini zraka od 2, 5 ms-1, približnih početnih vlažnosti zrna dobivene su jednadžbe sušenja koje su kod obje sorte vrlo slične, te su nagibi krivulja gotovo identični, što znači da se obje sorte tijekom sušenja ponašaju slično, tj. da imaju približno istu promjenu vlage u jedinici vremena. Istraživanjem je utvrđeno kako se hektolitarska masa zrna soje koje sadrži primjese smanjuje u odnosu na čisto zrno, a povećava se smanjenjem vlažnosti zrna, dok se apsolutna masa smanjuje sa smanjenjem vlažnosti zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb