Pregled bibliografske jedinice broj: 1038520
Kvalitativna i kvantitativna svojstva eteričnog ulja samoniklog i uzgojenog smilja u ekološkoj proizvodnji
Kvalitativna i kvantitativna svojstva eteričnog ulja samoniklog i uzgojenog smilja u ekološkoj proizvodnji // Book of abstract of the 26th International Conference Krmiva 2019 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2019. str. 60-61 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1038520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativna i kvantitativna svojstva eteričnog ulja samoniklog i uzgojenog smilja u ekološkoj proizvodnji
(Qualitative and quantitative properities of wild and organic grown helichrysum italicum immortelle essential oil)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jukić, Franko ; Grubor, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstract of the 26th International Conference Krmiva 2019
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2019, 60-61
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
smilje, Helichrysum italicum, eterično ulje, destilacija, uzgoj smilja, analiza eteričnog ulja
(immrtelle, Helichrysum italicum, essential oil, distillation, immortelle cultivation, essential oil analysis)
Sažetak
Mediteransko smilje Helichrysum italicum je ljekovita i aromatična biljka koja je već dugo poznata u svijetu, no tek je u zadnjih desetak godina počela značajnija upotreba u Republici Hrvatskoj. U ovome radu istraživanja su se provodila na samoniklom smilju i smilju iz ekološkog uzgoja koje je ubrano tijekom ljetne i jesenske sezone. Uzorci smilja osušeni su prirodnim putem i to na dva načina, na suncu i u hladovini. Vrijeme sušenja bilo je od 6 do 12 sati u ovisnosti o sezoni berbe (ljetna ili jesenska). U ovisnosti radi li se o samoniklom smilju ili smilju iz ekološkog uzgoja te načinu sušenja, određen je randman smilja. Kako bi se dobilo eterično ulje, smilje se destiliralo u proizvodnom postrojenju i laboratorijskom destilatoru, a vrijeme trajanja destilacije za sve uzorke je u oba postupka bilo 90 min. Dobiveno pročišćeno eterično ulje analizirano je na plinskom kromatografu kako bi se utvrdio sastav (α-pinen, linalol, nerol, neril-acetat, γ-kurkumeni, italidioni) i temeljem toga kvaliteta eteričnog ulja. Rezultati istraživanja pokazali su prosječno viši randman samoniklog smilja u odnosu na uzgojeno. Sušenjem smilja na suncu dobiven je manji randman od randmana smilja u svježem stanju. Jednako tako utvrđeno je da je ulje samoniklog smilja kvalitetnije od ulja uzgojenog smilja. Prema kromatografskoj analizi poželjnih tvari je bilo više u ulju samoniklog smilja, dok ulje dobiveno iz uzgojenog smilja u nekim elementima nije zadovoljilo standarde.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb