Pregled bibliografske jedinice broj: 1038249
Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih kiselina
Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih kiselina, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1038249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću
Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih
kiselina
(Influence of the Biological Treatment of Barley
Husk with Trametes versicolor on the Extraction
of Phenolic Acids)
Autori
Lukačić, Teo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
48
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
pljevica ječma ; fermentacija na čvrstim nosačima ; Trametes versicolor ; fenolne kiseline
(barley husk ; solid-state fermentation ; Trametes versicolor ; phenolic acids)
Sažetak
Cilj rada bio je odrediti utjecaj biološke obrade pljevice ječma na ekstraktibilnost fenolnih kiselina u odnosu na biološki neobrađene uzorke. Biološka obrada provedena je pomoću gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima tijekom 10 dana u dodatak i bez dodatka ljuske jajeta kao induktora sinteze enzima. Trametes versicolor je gljiva iz skupine basidomycota koja proizvodi smjesu lignolitičkih enzima koji imaju sposobnost razgradnje lignina i aromatskih spojeva u spojeve niže molekularne mase. U ovom radu praćena je promjena masenog udjela 10 fenolnih kiselina (3, 4-dihidroksibenzojeva kiselina, p- hidroksibenzojeva kiselina, 4 hidroksifeniloctena kiselina, vanilinska kiselina, kafeinska kiselina, siringinska kiselina, p kumarinska kiselina, ferulinska kiselina, elaginska kiselina i o-kumarna kiselina) ovisno o trajanju fermetacije, te antioksidativna aktivnost ekstrakata pljevice ječma. Antioksidativna aktivnost određena je spektrofotometrijski DPPH metodom, a profil i koncentracija fenolnih kiselina u ekstraktima pljevice ječma određeni su UHPLC metodom. Biološka obrada pljevice ječma pozitivno je utjecala na povećanje ekstraktibilnosti fenolnih kiselina iz pljevice ječma. Dokazano je da je veći prinos fenolnih kiselina kao i antiokisdacijska aktivnost postignuta u ekstraktima dobivenim biološkom obradom bez dodatka induktora. Od 10 fenolnih kiselina najbolja ekstraktibilnost je postignuta kod siringinske kiseline s ostvarenim najvećim prinosom nakon 1. dana fermentacije (0, 083 mg/gs.t.). Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazali su ekstrakti koji nisu bili biološki obrađeni koja je iznosila 0, 005g inhib. DPPH/gs.t. te je utvrđena slaba pozitivna korelacija između masenog udjela ukupnih fenolnih kiselina i antioksidacijske aktivnosti (R = 0, 17 za pokus bez dodatka induktora i R = 0, 35 za pokus s dodatkom induktora).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)