Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1038242

Optimiranje ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice ječma metodom odzivnih površina


Oršolić, Ivan
Optimiranje ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice ječma metodom odzivnih površina, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1038242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice ječma metodom odzivnih površina
(Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Phenolic Acids from Barley Husk by Response Surface Methodology)

Autori
Oršolić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
pljevica ječma ; ultrazvučna ekstrakcija ; fenolne kiseline ; optimiranje ; metoda odzivnih površina
(barley husk ; ultrasound extraction ; phenolic acids ; optimization ; response surface methodology)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40, 60 i 80 °C), vremena ekstrakcije (10, 20 i 30 minuta), koncentracije otapala (50, 70 i 90%-tna vodena otopina etanola) i snage ultrazvuka (40, 60 i 80 % max. efektivne snage) te njihova međusobna interakcija na ekstraktibilnost fenolnih kiselina iz pljevice ječma pomoću kruto-tekuće ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Uzorci pljevice ječma koji su korišteni u eksperimentima dobiveni su preradom ječma ˝Favorit˝ na BC institutu. Nadalje, metodom odzivnih površina su određeni optimalni uvjeti ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz uzorka (50 %-tna vodena otopina etanola, vrijeme ekstrakcije 10 minuta, temperatura ekstrakcije 80 °C i snaga ultrazvuka 40 % pri 37 kHz i sweep modu) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih kiselina od 156 µg/gs.t.. Radi provjere uspješnosti optimiranja metodom odzivnih površina, ekstrakcija u ultrazvučnoj kupelji je provedena pri utvrđenim optimalnim uvjetima pri čemu je prinos ukupnih fenolnih kiselina iznosio 160, 1 µg/gs.t., na osnovu čega se može zaključiti da su eksperimentalni podaci dobiveni provedbom eksperimenta pokazali dobro slaganje s podacima predviđenim modelom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Oršolić, Ivan
Optimiranje ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice ječma metodom odzivnih površina, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Oršolić, I. (2019) 'Optimiranje ultrazvučne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice ječma metodom odzivnih površina', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {pljevica je\v{c}ma, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, fenolne kiseline, optimiranje, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimiranje ultrazvu\v{c}ne ekstrakcije fenolnih kiselina iz pljevice je\v{c}ma metodom odzivnih povr\v{s}ina}, keyword = {pljevica je\v{c}ma, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, fenolne kiseline, optimiranje, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {barley husk, ultrasound extraction, phenolic acids, optimization, response surface methodology}, title = {Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Phenolic Acids from Barley Husk by Response Surface Methodology}, keyword = {barley husk, ultrasound extraction, phenolic acids, optimization, response surface methodology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font