Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1038238

Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa


Bogadi, Dora
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1038238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa
(Influence of solid-liquid extraction conditions on extraction yield of grape pomace)

Autori
Bogadi, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
18

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
prinos ekstrakcije ; kruto-tekuća ekstrakcija ; trop grožđa
(extraction yield ; solid-liquid extraction ; grape pomace)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje utjecaja različitih procesnih parametara poput temperature (40°C, 60°C, 80°C), koncentracije otapala (50%, 70%, 90%), broja okretaja tresilice (100 rpm, 150 rpm, 200 rpm) i vremena (5-90 min) ekstrakcije na prinos kruto-tekuće ekstrakcije tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Tijekom kruto-tekuće ekstrakcije prijenos tvari odvija se mehanizmom difuzije. Trop grožđa predstavlja otpad koji zaostaje prilikom prerade grožđa, odnosno otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina te se najčešće taj otpad koristi kao gnojivo u vinogradima, odlaže u deponije ili spaljuje. No, to nije ekološki i ekonomski prihvatljivo jer trop grožđa predstavlja visokovrijednu sirovinu koja je izvor biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva koji imaju široku primjenu u drugim industrijama i kojima se pripisuju pozitivni učinci na ljudsko zdravlje. Iz tog razloga nužno je maksimalno iskorištenje tropa grožđa kako bi se izdvojili visokovrijedni spojevi. Kruto-tekuća ekstrakcija je najčešće korištena metoda za izolaciju bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala te je bitno optimizirati procesne parametre za ostvarenje maksimalnog prinosa ekstrakta uz očuvanje bioaktivnih komponenti. U ovom radu određeni je najbolji prinos ekstrakcije ostvaren kod ekstrakcije pomoću 50 % tnog etanola pri temperaturi 80 °C i broju okretaja od 200 rpm u trajanju 90 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bogadi, Dora
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bogadi, D. (2019) 'Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogadi, Dora}, year = {2019}, pages = {18}, keywords = {prinos ekstrakcije, kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, trop gro\v{z}\dja}, title = {Utjecaj procesnih uvjeta kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa gro\v{z}\dja}, keyword = {prinos ekstrakcije, kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, trop gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogadi, Dora}, year = {2019}, pages = {18}, keywords = {extraction yield, solid-liquid extraction, grape pomace}, title = {Influence of solid-liquid extraction conditions on extraction yield of grape pomace}, keyword = {extraction yield, solid-liquid extraction, grape pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font