Pregled bibliografske jedinice broj: 1038229
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1038229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na
prinos ekstrakcije tropa grožđa
(Influence of Ultrasound-assisted Extraction
Conditions on Extraction Yield of Grape Pomace)
Autori
Šimunović, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
18
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
trop grožđa ; prinos ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija
(grape pomace ; extraction yield ; ultrasound extraction)
Sažetak
Trop grožđa je otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina a po svome sastavu mogući je izvor mnogih visokovrijednih spojeva kao što su bioaktivni spojevi, vlakna, bioetanol, bioplin i dr. U današnje vrijeme trop grožđa se koristi kao izvor polifenolnih spojeva koji služe u poboljšanju arome i stabilnosti hrane, te imaju pozitivan učinak na ljudski organizam kao što su antioksidacijsko i antialergijsko djelovanje. Metoda izolacije polifenolnih komponenti značajno ovisi o primijenjenoj metodi ekstrakcije. Najčešće korištena metoda ekstrakcije je kruto- tekuća ekstrakcija uz primjenu različitih organskih otapala i njihove kombinacije s vodom. U slučaju ekstrakcije polimernih polifenolnih spojeva provodi se hidroliza pomoću kiselina ili enzima. Navedene metode često puta nisu ekonomski i energetski učinkovite te često imanju negativne učinke na okoliš. S tim ciljem sve se više razvijaju alternativne metode ekstrakcije u koje se ubraja, između ostalih, i metoda koja je korištena u ovom radu odnosno ultrazvučna ekstrakcija. Kruto tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa, povećava prinos i kvaliteta ekstrakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)