Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1038229

Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa


Šimunović, Sara
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1038229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa
(Influence of Ultrasound-assisted Extraction Conditions on Extraction Yield of Grape Pomace)

Autori
Šimunović, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
18

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
trop grožđa ; prinos ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija
(grape pomace ; extraction yield ; ultrasound extraction)

Sažetak
Trop grožđa je otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina a po svome sastavu mogući je izvor mnogih visokovrijednih spojeva kao što su bioaktivni spojevi, vlakna, bioetanol, bioplin i dr. U današnje vrijeme trop grožđa se koristi kao izvor polifenolnih spojeva koji služe u poboljšanju arome i stabilnosti hrane, te imaju pozitivan učinak na ljudski organizam kao što su antioksidacijsko i antialergijsko djelovanje. Metoda izolacije polifenolnih komponenti značajno ovisi o primijenjenoj metodi ekstrakcije. Najčešće korištena metoda ekstrakcije je kruto- tekuća ekstrakcija uz primjenu različitih organskih otapala i njihove kombinacije s vodom. U slučaju ekstrakcije polimernih polifenolnih spojeva provodi se hidroliza pomoću kiselina ili enzima. Navedene metode često puta nisu ekonomski i energetski učinkovite te često imanju negativne učinke na okoliš. S tim ciljem sve se više razvijaju alternativne metode ekstrakcije u koje se ubraja, između ostalih, i metoda koja je korištena u ovom radu odnosno ultrazvučna ekstrakcija. Kruto tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa, povećava prinos i kvaliteta ekstrakta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šimunović, Sara
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimunović, S. (2019) 'Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunovi\'{c}, Sara}, year = {2019}, pages = {18}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, prinos ekstrakcije, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, title = {Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvu\v{c}ne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa gro\v{z}\dja}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, prinos ekstrakcije, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunovi\'{c}, Sara}, year = {2019}, pages = {18}, keywords = {grape pomace, extraction yield, ultrasound extraction}, title = {Influence of Ultrasound-assisted Extraction Conditions on Extraction Yield of Grape Pomace}, keyword = {grape pomace, extraction yield, ultrasound extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font