Pregled bibliografske jedinice broj: 1038121
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda, 2019. (popularni rad).
CROSBI ID: 1038121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda
(Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda.)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30)
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2019
Ključne riječi
skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke
(whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins)
Sažetak
Sirutka je tekućina zeleno-žute boje koja zaostaje nakon odvajanja gruša tijekom proizvodnje sira. U sirutku prelazi oko polovice suhe tvari mlijeka od čega je najveći udio laktoze (mliječnog šećera), a sadrži i određenu količinu proteina, masti, vitamina B skupine te mineralnih tvari. Brojne su mogućnosti korištenja sirutke, a jedna od njih je u proizvodnji skute koja je u Dalmaciji poznata i pod nazivom škuta ili puina. Skuta je slatkasti sir, nježne konzistencije, bijele do blage bež boje sa suokusom na kuhane proteine sirutke zbog visoke temperature pri kojoj se sirutka obrađuje.Najveći nutritivni značaj skuti daju upravo proteini sirutke čija je biološka vrijednost značajna zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina u njihovom sastavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija