Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1038121

Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda


Tudor Kalit, Milna
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda, 2019. (popularni rad).


CROSBI ID: 1038121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda
(Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda.)

Autori
Tudor Kalit, Milna

Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2019

Ključne riječi
skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke
(whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins)

Sažetak
Sirutka je tekućina zeleno-žute boje koja zaostaje nakon odvajanja gruša tijekom proizvodnje sira. U sirutku prelazi oko polovice suhe tvari mlijeka od čega je najveći udio laktoze (mliječnog šećera), a sadrži i određenu količinu proteina, masti, vitamina B skupine te mineralnih tvari. Brojne su mogućnosti korištenja sirutke, a jedna od njih je u proizvodnji skute koja je u Dalmaciji poznata i pod nazivom škuta ili puina. Skuta je slatkasti sir, nježne konzistencije, bijele do blage bež boje sa suokusom na kuhane proteine sirutke zbog visoke temperature pri kojoj se sirutka obrađuje.Najveći nutritivni značaj skuti daju upravo proteini sirutke čija je biološka vrijednost značajna zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina u njihovom sastavu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda, 2019. (popularni rad).
Tudor Kalit, M. (2019) Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda. Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30). Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, keywords = {skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke}, title = {Skuta – nje\v{z}ni biser mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke} }
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, keywords = {whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins}, title = {Skuta – nje\v{z}ni biser mlije\v{c}nih proizvoda.}, keyword = {whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font