Pregled bibliografske jedinice broj: 1037139
UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.)
UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.) // Zbornik radova - 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini
Mostar, Bosna i Hercegovina, 2018. str. 96-104 (ostalo, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1037139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.)
(THE IMPACT OF CANE GIRDLING AND FLOEM CUT ON THE PRIMARY AND SECONDARY METABOLITES IN GRAPES OF 'TERAN' (Vitis vinifera L.) VARIETY)
Autori
Martina Persic ; Maja Mikulic-Petkovsek ; Ranko Relic ; Denis Rusjan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova - 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini
/ - , 2018, 96-104
ISBN
978-9958-16-090-5
Skup
130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 21.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
Proantocijanidini ; kondenzirani tanini ; antocijani ; šećer ; kiseline
(Proanthocyanidins ; condensed tannins ; anthocyanins ; sugar ; acid)
Sažetak
'Teran', u Sloveniji poznat kao 'Refošk' i u Italiji kao 'Terrano' je crna sorta vinove loze koja se uzgaja na području Hrvatske, Slovenije i Italije. Najveći problem pri dozrijevanju grožđa ove sorte stvaraju prekomjerno topla ili kišna ljeta. U takvim vremenskim uvjetima dolazi do smanjene sinteze primarnih i sekundarnih metabolita u bobicama, što direktno utječe na kvalitetu grožđa, a posljedično i vina. Proantocijanidini i antocijani su sekundarni metaboliti iz skupine fenola, koji iz kožice grožđa, prilikom maceracije, prelaze u vino. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi utjecaj prstenovanja i zarezivanja rozgve na sadržaj šećera i kiselina, pH i masu bobica, te na sadržaj proantocijanidina i antocijana. Naši rezultati pokazuju da tretmani prstenovanje i zarezivanje lucnjeva ne utječu značajno na masu bobica i sadržaj kiselina u bobici. Značajno veći sadržaj šećera u bobici izmjerili smo kod tretmana prstenovanje (20, 4 ± 1, 4 °Bx), a oba tretmana značajno su utjecala na povećanje sadržaja proantocijanidina (225-300%) i antocijana (180-193%) u kožici bobice u odnosu na kontrolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)