Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1037107

Utjecaj karagena na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke


Bosak, Tomislav
Utjecaj karagena na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1037107 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj karagena na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke
(Influence of carrageenan on rheological nad thermophysical properties of tapioca starch)

Autori
Bosak, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.12

Godina
2006

Stranica
42

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
škrob tapioke, karagen, reološka svojstva, želatinizacija, retrogradacija
(tapioca starch, carrageenan, rheological properties, gelatinization, retrogradation)

Sažetak
Škrob se često koristi kao dodatak u prehrambenoj industriji. Učinak dodatka škroba ovisi prije svega o strukturi i odnosu amiloze i amilopektina te o njihovom međudjelovanju s drugim sastojcima tijekom procesa želatinizacije i retrogradacije. Posebno je značajno međudjelovanje škroba s drugim hidrokoloidima koji se često, pojedinačno ili u kombinacijama dodaju u svrhu poboljšanja svojstava prehrambenih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak karagena na reološka svojstva te želatinizaciju i retrogradaciju škroba tapioke. U tu svrhu praćena je viskoznost pasti škroba tapioke (4 %) pri 25 °C, te utjecaj hidrokoloida na viskoznost škrobnih suspenzija (4 %) tijekom zagrijavanja od 25 °C do 90 °C. Također, praćena je želatinizacija i retrogradacija 40 %-tne škrobne suspenzije, bez i s dodatkom karagena primjenom diferencijalnog motridbenog kalorimetra (DMK). Rezultati su pokazali da karagen ima značajan utjecaj na sve mjerene parametre. Dodatak karagena suspenziji škroba tapioke doveo je do znakovitog povećanja viskoznosti tijekom želatinizacije škroba kao i porasta konzistencije škrobnih pasti. Hidrokoloid je usporio retrogradaciju škroba tapioke. Temperature i entalpija želatinizacije nije se značajno promijenila dodatkom hidrokoloida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bosak, Tomislav
Utjecaj karagena na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bosak, T. (2006) 'Utjecaj karagena na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosak, Tomislav}, year = {2006}, pages = {42}, keywords = {\v{s}krob tapioke, karagen, reolo\v{s}ka svojstva, \v{z}elatinizacija, retrogradacija}, title = {Utjecaj karagena na reolo\v{s}ka i termofizikalna svojstva \v{s}kroba tapioke}, keyword = {\v{s}krob tapioke, karagen, reolo\v{s}ka svojstva, \v{z}elatinizacija, retrogradacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosak, Tomislav}, year = {2006}, pages = {42}, keywords = {tapioca starch, carrageenan, rheological properties, gelatinization, retrogradation}, title = {Influence of carrageenan on rheological nad thermophysical properties of tapioca starch}, keyword = {tapioca starch, carrageenan, rheological properties, gelatinization, retrogradation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font