Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1036855

Utjecaj pektina na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke


Strujić, Goran
Utjecaj pektina na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1036855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pektina na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke
(Effect of pectin on rheological and thermophysical properties of tapioca starch)

Autori
Strujić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.12

Godina
2006

Stranica
45

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
škrob tapioke, pektin, reološka svojstva, želatinizacija, retrogradacija
(tapioca starch, pectin, rheological properties, gelatinization, retrogradation)

Sažetak
Škrob se često koristi kao dodatak pri proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu postizanja određenih svojstava kao što su ugušćivanje ili želiranje, sjedinjavanje (adhezija) različitih sastojaka hrane, i dr. Primjena nativnog škroba u prehrambenoj industriji u velikoj mjeri je ograničena zbog nekih svojstava kao što su retrogradacija, sinereza te svojstva želiranja. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja dodatka hidrokoloida pektina na reološka svojstva te želatinizaciju i retrogradaciju škroba tapioke. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories te diferencijalnog motridbenog kalorimetra, DSC822. Rezultati istraživanja su pokazali da pektin utječe na povišenje viskoznosti škroba tapioke tijekom želatinizacije, međutim uzrokuje sniženje konzistencije škrobne paste. Dodatak pektina smanjio je tendenciju retrogradacije želatiniziranog škroba tapioke, naročito tijekom skladištenja pri 25 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strujić, Goran
Utjecaj pektina na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Strujić, G. (2006) 'Utjecaj pektina na reološka i termofizikalna svojstva škroba tapioke', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Struji\'{c}, Goran}, year = {2006}, pages = {45}, keywords = {\v{s}krob tapioke, pektin, reolo\v{s}ka svojstva, \v{z}elatinizacija, retrogradacija}, title = {Utjecaj pektina na reolo\v{s}ka i termofizikalna svojstva \v{s}kroba tapioke}, keyword = {\v{s}krob tapioke, pektin, reolo\v{s}ka svojstva, \v{z}elatinizacija, retrogradacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Struji\'{c}, Goran}, year = {2006}, pages = {45}, keywords = {tapioca starch, pectin, rheological properties, gelatinization, retrogradation}, title = {Effect of pectin on rheological and thermophysical properties of tapioca starch}, keyword = {tapioca starch, pectin, rheological properties, gelatinization, retrogradation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font