Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1036828

Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske


Miškulin, Ivan; Pavlović, Antonija; Matić Ličanin, Matea; Steiner, Robert; Pavlović, Nika; Miškulin, Maja
Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske // Hrana u zdravlju i bolesti, 8 (2019), 97-104 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1036828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske
(Nutrition knowledge and nutritional habits among hypertensive patients from Eastern Croatia)

Autori
Miškulin, Ivan ; Pavlović, Antonija ; Matić Ličanin, Matea ; Steiner, Robert ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti (2233-1220) 8 (2019); 97-104

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
arterijska hipertenzija ; znanje o prehrani ; prehrambene navike ; Hrvatska ; prevencija
(arterial hypertension ; nutrition knowledge ; nutritional habits ; Croatia ; prevention)

Sažetak
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i odgovorna je za oko 40% smrti od kardiovaskularnih bolesti, kronične bolesti bubrega i šećerne bolesti tipa 2. Neuravnotežena prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika rizika za razvoj hipertenzije, a znanje o prehrani jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na prehrambene navike pojedinaca. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka iz istočne Hrvatske te procijeniti međusobnu povezanost tih varijabli. Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom svibnja i lipnja 2019. godine na 400 odraslih osoba s hipertenzijom iz Požeško-slavonske županije. Posebno dizajnirani anonimni upitnik poslužio je kao instrument za ispitivanje. Medijan dobi svih ispitanika iznosio je 64, 0 godine s interkvartilnim rasponom od 55, 0 do 71, 5 godina. Među ispitanicima bilo je 45, 8% muškaraca i 54, 2% žena. Istraživanje je otkrilo kako 46, 0% ispitanika preskoči barem jedan obrok dnevno, najčešće doručak (65, 2%). Istraživanje je dalje pokazalo kako 51, 7% ispitanika ponekad dosoljava svoj obrok, dok je 6, 5% njih to činilo često, čak i bez prethodnog kušanja. Oni ispitanici koji preskaču obroke češće konzumiraju mesne prerađevine (P<0, 001), crveno meso (P=0, 001) i bijeli kruh svaki dan (P=0, 001) i rjeđe svakodnevno konzumiraju voće (P=0, 048) te povrće (P<0, 001). Vezano uz znanje o prehrani, 76, 8% ispitanika nije znalo preporučeni dnevni unos soli, 60, 0% njih nije znalo da mlijeko s malo masti sadrži istu količinu kalcija kao i punomasno mlijeko, a 48, 5% njih nije znalo da je špinat jednako dobar izvor željeza kao i crveno meso. Bolesnici s boljim ukupnim znanjem o prehrani rjeđe preskaču obroke (P<0, 001) i rjeđe dosoljavaju svoju hranu (P=0, 020). Temeljem rezultata provedenog istraživanja može se zaključiti kako znanje o prehrani značajno utječe na prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka. Sukladno tome ove bolesnike potrebno je dodatno educirati o prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Miškulin, Ivan; Pavlović, Antonija; Matić Ličanin, Matea; Steiner, Robert; Pavlović, Nika; Miškulin, Maja
Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske // Hrana u zdravlju i bolesti, 8 (2019), 97-104 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Miškulin, I., Pavlović, A., Matić Ličanin, M., Steiner, R., Pavlović, N. & Miškulin, M. (2019) Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske. Hrana u zdravlju i bolesti, 8, 97-104.
@article{article, author = {Mi\v{s}kulin, Ivan and Pavlovi\'{c}, Antonija and Mati\'{c} Li\v{c}anin, Matea and Steiner, Robert and Pavlovi\'{c}, Nika and Mi\v{s}kulin, Maja}, year = {2019}, pages = {97-104}, keywords = {arterijska hipertenzija, znanje o prehrani, prehrambene navike, Hrvatska, prevencija}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {8}, issn = {2233-1220}, title = {Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s podru\v{c}ja isto\v{c}ne Hrvatske}, keyword = {arterijska hipertenzija, znanje o prehrani, prehrambene navike, Hrvatska, prevencija} }
@article{article, author = {Mi\v{s}kulin, Ivan and Pavlovi\'{c}, Antonija and Mati\'{c} Li\v{c}anin, Matea and Steiner, Robert and Pavlovi\'{c}, Nika and Mi\v{s}kulin, Maja}, year = {2019}, pages = {97-104}, keywords = {arterial hypertension, nutrition knowledge, nutritional habits, Croatia, prevention}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {8}, issn = {2233-1220}, title = {Nutrition knowledge and nutritional habits among hypertensive patients from Eastern Croatia}, keyword = {arterial hypertension, nutrition knowledge, nutritional habits, Croatia, prevention} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA (Food Science and Technology Abstract) database
  • EBSCO Publishing, Inc. baza podataka





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font