Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1035832

Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda


Katić, Luka
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1035832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda
(The Application of the Chemometric Methods for Classification of Bread Flour According to the Requirements of the Processors)

Autori
Katić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2019

Stranica
39

Mentor
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela

Ključne riječi
brašno ; deskriptivna statistika ; kemometrija ; zahtjevi proizvođača
(wheat ; descriptive statistics ; chemometrics ; manufacturers demands)

Sažetak
Tijekom 10 godina na Poljoprivrednom institutu u Osijeku prikupljeni su podaci za 16 izmjerenih i 3 izračunata kemijska i reološka svojstva brašna od 24 kultivara pšenice. Deskriptivnom statističkom i kemometrijskom analizom svojstava brašna određeni su međusobni odnosi i odnosi prema zahtjevima prehrambene industrije. Rezultati su obrađeni programskim paketom Statistica 13. Deskriptivnom statistikom izračunate su srednja vrijednost, standardna devijacija, minimalne i maksimalne vrijednosti svojstva te koeficijent varijabilnosti. Klaster analizom svrstane su određene grupe kultivara i zahtjeva po sličnim vrijednostima svojstava. Faktorskom analizom razvrstani su kultivari i zahtjevi po razlikama u prve dvije faktorske ravnine. Klasterska i faktorska analiza omogućile su precizno očitavanje sličnosti i razlika kultivara i zahtjeva proizvođača. Iz rasporeda kultivara i zahtjeva u prve dvije faktorske ravnine može se, s preciznošću većom od 99 %, očitati koji kultivar bi bio prikladan za određene zahtjeve za brašno. Ova informacija može biti korisna proizvođačima prilikom nabave sirovina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Horvat (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Katić, Luka
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Katić, L. (2019) 'Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Luka}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {bra\v{s}no, deskriptivna statistika, kemometrija, zahtjevi proizvo\dja\v{c}a}, title = {Razvrstavanje kru\v{s}nog bra\v{s}na prema zahtjevima prera\djiva\v{c}a primjenom statisti\v{c}kih metoda}, keyword = {bra\v{s}no, deskriptivna statistika, kemometrija, zahtjevi proizvo\dja\v{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Luka}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {wheat, descriptive statistics, chemometrics, manufacturers demands}, title = {The Application of the Chemometric Methods for Classification of Bread Flour According to the Requirements of the Processors}, keyword = {wheat, descriptive statistics, chemometrics, manufacturers demands}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font