Pregled bibliografske jedinice broj: 1035832
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1035832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima
prerađivača primjenom statističkih metoda
(The Application of the Chemometric Methods for
Classification of Bread Flour According to the
Requirements of the Processors)
Autori
Katić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela
Ključne riječi
brašno ; deskriptivna statistika ; kemometrija ; zahtjevi proizvođača
(wheat ; descriptive statistics ; chemometrics ; manufacturers demands)
Sažetak
Tijekom 10 godina na Poljoprivrednom institutu u Osijeku prikupljeni su podaci za 16 izmjerenih i 3 izračunata kemijska i reološka svojstva brašna od 24 kultivara pšenice. Deskriptivnom statističkom i kemometrijskom analizom svojstava brašna određeni su međusobni odnosi i odnosi prema zahtjevima prehrambene industrije. Rezultati su obrađeni programskim paketom Statistica 13. Deskriptivnom statistikom izračunate su srednja vrijednost, standardna devijacija, minimalne i maksimalne vrijednosti svojstva te koeficijent varijabilnosti. Klaster analizom svrstane su određene grupe kultivara i zahtjeva po sličnim vrijednostima svojstava. Faktorskom analizom razvrstani su kultivari i zahtjevi po razlikama u prve dvije faktorske ravnine. Klasterska i faktorska analiza omogućile su precizno očitavanje sličnosti i razlika kultivara i zahtjeva proizvođača. Iz rasporeda kultivara i zahtjeva u prve dvije faktorske ravnine može se, s preciznošću većom od 99 %, očitati koji kultivar bi bio prikladan za određene zahtjeve za brašno. Ova informacija može biti korisna proizvođačima prilikom nabave sirovina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Matematika, Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek