Pregled bibliografske jedinice broj: 1035020
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA // Agronomski glasnik, 81 (2019), 65-76 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1035020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA
(THE INFLUENCE OF MAIZE (Zea mays L.), SOYBEAN (Glycine max. L.) AND OILSEED RAPE (Brassica napus L.) CULTIVATION ON ELECTRICAL CONDUCTIVITY AND SOIL REACTION)
Autori
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Žibrin, Dragutin ; Mužić Mirjana
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 81
(2019);
65-76
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
EC i pH tla, kukuruz, soja, uljana repica
(EC and soil pH, maize, soybean, oilseed rape)
Sažetak
Tijekom 2018. godine na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima istraživan je utjecaj uzgoja kukuruza (Zea mays L.), soje (Glycine max. L.) i uljane repice (Brassica napus L.) na reakciju (pH u vodi i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. Istraživanja su provedena na hipogleju mineralnom nekarbonatnom ilovaste teksture. U tri su navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Iz njih je u laboratoriju određena pH vrijednost u vodi i 1 MKCl-u te električna provodljivost tla. Utvrđeno je da istraživane kulture zakiseljavaju tlo, a pri tome najveći učinak ima uljana repica. Kod nje su na obje dubine tla zabilježene uglavnom najmanje vrijednosti pH mjerenog u vodi i 1 MKCl-u te najmanje vrijednosti električne provodljivosti tla. Kod zadnjeg uzorkovanja u odnosu na početno stanje na svim su varijantama do 30 cm dubine tla utvrđene veće vrijednosti reakcije tla i uglavnom manje vrijednosti električne provodljivosti, što može biti rezultat pretežno vlažnog razdoblja u odnosu na suho tijekom vegetacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts