Pregled bibliografske jedinice broj: 1035007
Utjecaj dodatka različitih induktora na aktivnost lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor na pljevici ječma
Utjecaj dodatka različitih induktora na aktivnost lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor na pljevici ječma, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1035007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka različitih induktora na aktivnost
lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor na
pljevici ječma
(Influence of addition of different inducers on
laccase activity during cultivation of Trametes
versicolor on barley husk)
Autori
Potočnik, Martin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.11
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Tišma, Marina
Neposredni voditelj
Šelo, Gordana ; Šalić, Anita
Ključne riječi
Trametes versicolor ; lakaza ; induktori ; SSF fermentacija ; obezbojenje bojila
(Trametes versicolor ; lakaza ; inductors ; solid state fermentation ; dye decolorization)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka različitih induktora (bakrov sulfat, ljuska jajeta, otpad iz industrije papira) na proizvodnju lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor TV-6 na pljevici ječma. Najveća volumna aktivnost sirovog (nepročišćenog) enzima postignuta je nakon 10 dana trajanja pokusa (V.A. = 494, 76 U dm- 3) u kojem je kao induktor korišten Calplex H90, otpad iz industrije papira. Sirovi enzimski pripravak je potom djelomično pročišćen taloženjem proteina s amonijevim sulfatom te dijalizom. Istraživan je utjecaj temperature, pH i dodatka različitih metala na volumnu aktivnost djelomično pročišćenog i sirovog enzima. Najveća volumna aktivnost djelomično pročišćenog enzima postignuta je pri T = 50 °C i pH = 4 i iznosila je V.A. = 2780, 28 U dm-3. Ispitana je stabilnost enzima (nepročišćenog i pročišćenog) prilikom skladištenja pri tri različite temperature (T = +25, +4 i -20 °C) tijekom 20 dana, pri čemu je pokazano da je najveća stabilnost enzima postignuta skladištenjem pri T = 4 °C. Na kraju, testirana je mogućnost primjene lakaze u slobodnom i imobiliziranom obliku u procesu obezbojenja tekstilnog bojila anilinskog tipa, otopljenog u vodi i u glicin- HCL puferu pH 4. Pokusi su provedeni pri dvije različite temperature T = 25 i 55 °C. U pokusu obezbojenja sa sirovim enzimom u glicin-HCl puferu, pri T = 55 °C postignuta je 100 %-tna konverzija anilinskog bojila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek