Pregled bibliografske jedinice broj: 1034194
Inovacije u tehnologiji gajenja kukuruza kokičara
Inovacije u tehnologiji gajenja kukuruza kokičara // 9th symposium with international participation "Innovations in Crop and Vegetable Production" / Kovačević, Dušan ; Dolijanović, Željko ; Moravčević, Đorđe (ur.).
Beograd: Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, 2019. str. 2-3 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1034194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inovacije u tehnologiji gajenja kukuruza kokičara
(Innovation in popcorn maize cropping technology)
Autori
Stipešević, Bojan ; Brozović, Bojana ; Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Đurđević, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
9th symposium with international participation "Innovations in Crop and Vegetable Production"
/ Kovačević, Dušan ; Dolijanović, Željko ; Moravčević, Đorđe - Beograd : Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, 2019, 2-3
ISBN
978-86-7834-340-7
Skup
9th symposium with international participation Innovations in Crop and Vegetable Production
Mjesto i datum
Zemun, Srbija, 17.10.2019. - 18.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kukuruz kokičar ; direktna setva ; cik-cak setva ; folijarno đubrenje ; vlaga zrna
(popcorn corn ; direct sowing ; zigzag sowing ; foliar fertilization ; grain moisture)
Sažetak
Kukuruz kokičar (lat. Zea mays L. everta Sturt.) posebna je podvrsta kukuruza tvrdunca, čije zrno usled zagrevanja puca ("koka"), formirajući tzv. "kokicu". Moderna arheološka istraživanja zaključuju da je kokičar najverovatnije prvi kukuruz upotrebljen u ljudskoj prehrani. Sama tehnologija uzgoja ima specifičnosti u odnosu na merkantilni kukuruz. Zbog sitnijeg, okruglijeg zrna, treba prilagoditi sejalicu i dubinu setve za što preciznijom setvom zbog ujednačenijeg nicanja i ravnomernije gustine. Setva se može obavljati i no-till sejalicama, što je preovladavajući način setve kokičara u SAD i u Argentini, čime ulaganja u agrotehniku drže na nivou od najviše 1/3 ulaganja koje ima evropski proizvođač. Noviji hibridi kreirani su za gušće setve, te tu u obzir dolazi i setva tzv. "twin row" sejalicama, koje seju dva "cik-cak" reda, time omogućujući veći vegetacioni prostor po jednoj biljci, pa se broj biljaka može povećati i do 120 hiljada po ha. Budući da je koren slabiji, a stabljika često tanja od merkantilnog kukuruza, moderna primena đubriva tokom vegetacije prednost daje folijarnoj primeni, gde se hraniva dodaju direktno preko lisne mase, a preferiraju se folijarna đubriva koja sadrže više hraniva, ne samo azot. Najkritičniji deo proizvodnje je sama berba, gde berba u zrno mora početi tek kad je vlaga zrna ispod 16-17%, jer se pri većoj vlazi mašinskom berbom može oštetiti epikarp, što utiče na slabije kokanje. Zapremina kokanja zavisi od vlage, te je najveća pri 13-14% vlage, zato je izuzetno važno postići i održavati tu vlagu. Novi, tzv. "samosušeći" silosi, s autonomnom kontrolom sušenja, preporuka su za sušenje i kondicioniranje vlage kod kukuruza kokičara.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Danijel Jug
(autor)
Bojana Brozović
(autor)
Irena Jug
(autor)
Boris Đurđević
(autor)
Bojan Stipešević
(autor)