Pregled bibliografske jedinice broj: 1033679
Ispitivanje prihvatljivosti i utjecaja paleolitičke prehrane na metaboličke parametre kod osoba s dijabetesom tipa 2
Ispitivanje prihvatljivosti i utjecaja paleolitičke prehrane na metaboličke parametre kod osoba s dijabetesom tipa 2, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1033679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje prihvatljivosti i utjecaja paleolitičke prehrane na metaboličke parametre kod osoba s dijabetesom tipa 2
(Testing of acceptability and influence of paleolithic diet on metabolic parameters in individuals with type 2 diabetes)
Autori
Šadek, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
65
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
dijabetes tipa 2, metabolički parametri, paleolitička prehrana
(metabolic parameters, paleolithic diet, type 2 diabetes)
Sažetak
Kao rezultat modernog načina prehrane i stila života, s vremenom je došlo do pojave raznih kroničnih bolesti koje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti, a među njima je i dijabetes tipa 2. Kod naših predaka iz paleolitika ovakve se bolesti nisu manifestirale, stoga je uočena važnost prehrane na koju je čovjek genetski prilagođen. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 3 mjeseca na antropometrijske i metaboličke parametre te na zadovoljstvo kvalitetom života kod osam ispitanika s dijabetesom tipa 2 i procijeniti prihvatljivost takvog načina prehrane. Ispitanici su nakon provedene prehrambene intervencije smanjili tjelesnu masu, razinu HbA1c, razinu ukupnog, LDL i HDL-kolesterola, ali povećali razinu triglicerida. Povećalo se zadovoljstvo tjelesnim i psihičkim zdravljem, a prehrana se pokazala prihvatljivom s obzirom na zdravstveni utjecaj, lakoću pridržavanja, stupanj sitosti, ukusnost, smanjenu potrebu za slatkom hranom te osjećaj općeg zdravlja i blagostanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)