Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033608

Spojevi odgovorni za aromu hrane


Bravić, Josipa
Spojevi odgovorni za aromu hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1033608 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spojevi odgovorni za aromu hrane
(Aroma compounds in food)

Autori
Bravić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Orhanović, Stjepan

Ključne riječi
aroma ; odorant ; prag prepoznavanja ; hlapljivi spojevi ; retronazalno ; ortonazalno
(aroma ; odorant ; recognition treshold ; volatile compounds ; retronasal ; orthonasal)

Sažetak
Arome hrane igraju važnu ulogu kod našeg ukupnog doživljaja hrane. Utječu na naše preferiranje i prihvaćanje hrane, te upozoravaju na neispravnost namirnica. Aromu čine kompleksi hlapljivih spojeva koje percipiramo olfaktivnim sustavom. U ovom radu obrađeni su osnovni pojmovi vezani za arome u hrani: odoranti, vrijednost i prag prepoznavanja arome. Objašnjen je mehanizam nastanjanja samog podražaja i njegov put sve do stvaranja percepcije, također i razlike koje nastaju ovisno o retronazalnom ili ortonazalnom podraživanju te one nastale zbog međusobne interakcije aromatičnih tvari. Prikazani su načini laboratorijskih analiza arome i eventualni nedostaci tih postupaka. Spojevi zaduženi za arome čine vrlo raznoliku skupinu spojeva, s velikim razlikama u kemijskim strukturama i fizikalnim svojstvima. Navedeni spojevi mogu nastati enzimskim i neenzimskim reakcijama, također mogu biti produkt fermentacije mikroorganizama. Obrađeni su najpoznatiji spojevi, njihove. S današnjim saznanjima na području aroma hrane razvijeni su tehnološki postupci koji potrošačima omogućuju proizvode s minimalnom mogućnosti promjene arome u nepoželjnu ili neočekivanu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Stjepan Orhanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bravić, Josipa
Spojevi odgovorni za aromu hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Bravić, J. (2019) 'Spojevi odgovorni za aromu hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bravi\'{c}, Josipa}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {aroma, odorant, prag prepoznavanja, hlapljivi spojevi, retronazalno, ortonazalno}, title = {Spojevi odgovorni za aromu hrane}, keyword = {aroma, odorant, prag prepoznavanja, hlapljivi spojevi, retronazalno, ortonazalno}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bravi\'{c}, Josipa}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {aroma, odorant, recognition treshold, volatile compounds, retronasal, orthonasal}, title = {Aroma compounds in food}, keyword = {aroma, odorant, recognition treshold, volatile compounds, retronasal, orthonasal}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font