Pregled bibliografske jedinice broj: 1033608
Spojevi odgovorni za aromu hrane
Spojevi odgovorni za aromu hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1033608 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spojevi odgovorni za aromu hrane
(Aroma compounds in food)
Autori
Bravić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Orhanović, Stjepan
Ključne riječi
aroma ; odorant ; prag prepoznavanja ; hlapljivi spojevi ; retronazalno ; ortonazalno
(aroma ; odorant ; recognition treshold ; volatile compounds ; retronasal ; orthonasal)
Sažetak
Arome hrane igraju važnu ulogu kod našeg ukupnog doživljaja hrane. Utječu na naše preferiranje i prihvaćanje hrane, te upozoravaju na neispravnost namirnica. Aromu čine kompleksi hlapljivih spojeva koje percipiramo olfaktivnim sustavom. U ovom radu obrađeni su osnovni pojmovi vezani za arome u hrani: odoranti, vrijednost i prag prepoznavanja arome. Objašnjen je mehanizam nastanjanja samog podražaja i njegov put sve do stvaranja percepcije, također i razlike koje nastaju ovisno o retronazalnom ili ortonazalnom podraživanju te one nastale zbog međusobne interakcije aromatičnih tvari. Prikazani su načini laboratorijskih analiza arome i eventualni nedostaci tih postupaka. Spojevi zaduženi za arome čine vrlo raznoliku skupinu spojeva, s velikim razlikama u kemijskim strukturama i fizikalnim svojstvima. Navedeni spojevi mogu nastati enzimskim i neenzimskim reakcijama, također mogu biti produkt fermentacije mikroorganizama. Obrađeni su najpoznatiji spojevi, njihove. S današnjim saznanjima na području aroma hrane razvijeni su tehnološki postupci koji potrošačima omogućuju proizvode s minimalnom mogućnosti promjene arome u nepoželjnu ili neočekivanu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Stjepan Orhanović
(mentor)