Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033604

ŠTETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE


Jukica, Tea
ŠTETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1033604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ŠTETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE
(HARMFUL COMPOUNDS PRODUCED DURING FOOD PROCESSING)

Autori
Jukica, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
22

Mentor
Orhanović, Stjepan

Ključne riječi
proces pripreme hrane, akrilamid, furan, policiklički aromatski ugljikovodici, heterociklički aromatski amini, trans masne kiseline, nitrozamini, mutageno, karcinogeno
(food preparation process, acrylamide, furan, polycyclic aromatic hydrocarbons, heterocyclic aromatic amines, trans fatty acids, nitrosamines, mutagenic, carcinogenic)

Sažetak
Procesi pripreme hrane mogu uzrokovati nastanak štetnih spojeva kao što su: akrilamid, furan, policiklički aromatski ugljikovodici, heterociklički aromatski amini, kloropropanoli, trans masne kiseline i nitrozamini. Svaki od njih u određenim količinama ima mutageno ili karcinogeno djelovanje na čovjeka. Prženje, pečenje, pirjanje i roštiljanje su neki od procesa pripreme hrane pri kojoj su povišena temperatura i duljina trajanja obrade jedni od glavnih faktora nastanka navedenih štetnih spojeva. Kao najpoznatije reakcije kojima nastaju mutageni spojevi navode se Maillardove reakcije koje se događaju između karbonilne skupine reducirajućih šećera i slobodne amino skupine aminokiselina. Kako bi se što više reducirala količina štetnih spojeva koji tako nastaju preporuča se obrada namirnica pri nižim temperaturama, što kraće izlaganje namirnica visokim temperaturama, dodavanje određenih aditiva ili antioksidansa

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Stjepan Orhanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukica, Tea
ŠTETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Jukica, T. (2019) 'ŠTETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jukica, Tea}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {proces pripreme hrane, akrilamid, furan, policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici, heterocikli\v{c}ki aromatski amini, trans masne kiseline, nitrozamini, mutageno, karcinogeno}, title = {\v{S}TETNI SPOJEVI KOJI NASTAJU PRIPREMOM HRANE}, keyword = {proces pripreme hrane, akrilamid, furan, policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici, heterocikli\v{c}ki aromatski amini, trans masne kiseline, nitrozamini, mutageno, karcinogeno}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jukica, Tea}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {food preparation process, acrylamide, furan, polycyclic aromatic hydrocarbons, heterocyclic aromatic amines, trans fatty acids, nitrosamines, mutagenic, carcinogenic}, title = {HARMFUL COMPOUNDS PRODUCED DURING FOOD PROCESSING}, keyword = {food preparation process, acrylamide, furan, polycyclic aromatic hydrocarbons, heterocyclic aromatic amines, trans fatty acids, nitrosamines, mutagenic, carcinogenic}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font