Pregled bibliografske jedinice broj: 103342
Izvorni slavonski domaći proizvodi od mesa u turističkoj ponudi
Izvorni slavonski domaći proizvodi od mesa u turističkoj ponudi // Zbornik radova Znanstvenog skupa "Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske" / Meler, Marcel (ur.).
Osijek, 2002. str. 125-132 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 103342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izvorni slavonski domaći proizvodi od mesa u
turističkoj ponudi
(Original Slavonian Domestic Meat Products in
Touristic Offer)
Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Kušec, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Znanstvenog skupa "Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske"
/ Meler, Marcel - Osijek, 2002, 125-132
Skup
Znanstveni skup "Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
slavonski domaći mesni proizvodi ; turizam
(Slavonian domestic meat products ; tourism)
Sažetak
U javnim raspravama o ulozi izvornih slavonskih domaćih proizvoda od mesa u turizmu bilo je malo govora i pojašnjenja oko uporabe i značenja upotrijebljenih pojmova. Kod toga se ne pojašnjava precizno sadržaj i značenje tih pojmova u vezi sa zemaljskim prostorom, povijesnim značenjem i ulogom tih proizvoda u prehrani i, konačno, njihovo mjesto u turističkoj ponudi. Sve to svakako ima svojih povijesnih razloga koji se zasnivaju na činjenici da su se sve do nedavno izvorni domaći slavonski proizvodi koristili samo ili u vlastitim kućanstvima ili su bili poklanjani (posebno kulen i šunka) viđenijim gostima ili gospodi liječnicima, advokatima i dr. Proizvodi od mesa, koji se danas pojavljuju kao izvorni slavonski, potječu iz doba obiteljskih zadruga i postojanja stanova (salaša) smještenih na pašnjacima u blizini šuma, na kojima se uzgajala stoka, a pretežno svinje. Šire određivanje pojmova i asortimana slavonskih proizvoda od mesa (primjerice slavonski domaći kulen, šunka i kobasice) i njihove ponude na tržištu moglo bi se provesti većim razvojem turizma u slavonskim selima te u široj turističkoj ponudi ekološki besprijekorne hrane, bez primjene bilo kakvih kemijskih sredstava (nitrati, nitriti, polifosfati i dr.). Organiziranim stručnim radom na modernom razvoju procesa proizvodnje, proširenju u zaštiti asortimana i podrijetla to bi se pitanje moglo najbrže pokrenuti. Zato je sudjelovanje u rješavanju tih problema u projektu "Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske" prava prilika da se u tom smjeru učine prvi ozbiljniji koraci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek