Pregled bibliografske jedinice broj: 1033400
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1033400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje
bijelog šećera
(Prevention of color formation during the production
of white sugar)
Autori
Tucaković, Mira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
47
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
šećerna repa ; sumporni dioksid ; boja
(sugar beet ; sulfur dioxide ; color)
Sažetak
Do promjene boje tijekom prerade šećerne repe dolazi na dva načina: enzimski i neenzimski. Enzimsko posmeđivanje se odvija odmah po rezanju repe, pri čemu u kontakt dolaze enzim (polifenol- oksidaza), kisik iz zraka i supstrat (monofenoli ili orto-difenoli), pri čemu nastaju orto-kinoni, a kao krajnji proizvodi nastaju melanini. Neenzimskim putem nastaju tamno obojeni produkti, prije svega u Maillardovim reakcijama (reakcija reducirajućih šećera i amino spojeva) i reakcijama degradacije šećera katalizirane kiselinama ili lužinama i pri visokim temperaturama. Na boju soka tijekom prerade šećerne repe, kao i boju samoga šećera, može se, manje ili više uspješno, utjecati primjenom različitih sredstava, a jedno od najčešće korištenih je sumporov dioksid. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj dodatka sumporovog dioksida na sprječavanje promjene boje soka tijekom prerade šećerne repe, a time i na boju šećera te na udio navedenog spoja u šećeru kao i promjenu udjela tijekom skladištenja bijelog šećera. U tu svrhu, provedeno je praćenje promjene boje soka i šećera (otopina i kristal) ovisno o dodatku SO2, te udjela SO2 u šećeru odmah nakon proizvodnje i nakon godine dana skladištenja šećera. U istraživanju su korištene standardne ICUMSA (eng. International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis) metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija