Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033400

Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera


Tucaković, Mira
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1033400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera
(Prevention of color formation during the production of white sugar)

Autori
Tucaković, Mira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
47

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
šećerna repa ; sumporni dioksid ; boja
(sugar beet ; sulfur dioxide ; color)

Sažetak
Do promjene boje tijekom prerade šećerne repe dolazi na dva načina: enzimski i neenzimski. Enzimsko posmeđivanje se odvija odmah po rezanju repe, pri čemu u kontakt dolaze enzim (polifenol- oksidaza), kisik iz zraka i supstrat (monofenoli ili orto-difenoli), pri čemu nastaju orto-kinoni, a kao krajnji proizvodi nastaju melanini. Neenzimskim putem nastaju tamno obojeni produkti, prije svega u Maillardovim reakcijama (reakcija reducirajućih šećera i amino spojeva) i reakcijama degradacije šećera katalizirane kiselinama ili lužinama i pri visokim temperaturama. Na boju soka tijekom prerade šećerne repe, kao i boju samoga šećera, može se, manje ili više uspješno, utjecati primjenom različitih sredstava, a jedno od najčešće korištenih je sumporov dioksid. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj dodatka sumporovog dioksida na sprječavanje promjene boje soka tijekom prerade šećerne repe, a time i na boju šećera te na udio navedenog spoja u šećeru kao i promjenu udjela tijekom skladištenja bijelog šećera. U tu svrhu, provedeno je praćenje promjene boje soka i šećera (otopina i kristal) ovisno o dodatku SO2, te udjela SO2 u šećeru odmah nakon proizvodnje i nakon godine dana skladištenja šećera. U istraživanju su korištene standardne ICUMSA (eng. International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis) metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tucaković, Mira
Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tucaković, M. (2016) 'Sprječavanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog šećera', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tucakovi\'{c}, Mira}, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, sumporni dioksid, boja}, title = {Sprje\v{c}avanje nastanka boje tijekom proizvodnje bijelog \v{s}e\'{c}era}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, sumporni dioksid, boja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tucakovi\'{c}, Mira}, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {sugar beet, sulfur dioxide, color}, title = {Prevention of color formation during the production of white sugar}, keyword = {sugar beet, sulfur dioxide, color}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font