Pregled bibliografske jedinice broj: 1033375
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda // Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Sarajevo: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 28-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1033375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene
kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda
(Status and needs for standardization quality
assessment of honey and other bee products)
Autori
Jašić, Midhat ; Baljaj, Biljana ; Sinanović, Azra ; Selimović, Suad ; Deljo, Sejo ; Omerović, Samir ; Šabić, Hajrudin ; Husejnagić, Munib ; Kvesić, Boras ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Puškadija, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Sarajevo : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019, 28-29
Skup
4. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 16.11.2019. - 17.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pčelinji proizvodi ; standardi ; ocjena kvalitete
(bee products ; standards ; quality assessment)
Sažetak
Uvod: Od svih prehrambenih proizvoda, vjerovatno najčešće se vrši ocjenjivanje kvalitete meda. Ove aktivnosti obavljaju pčelarske organizacije, obrazovne, znanstveno-istraživačke i druge institucije. Svrha ocjene je njačešće dodjela priznanja u formi medalja i diploma kojim se stiče pravo njihove upotrebe u promotivne i marketinške svrhe. Pored meda, rade se ocjene kvalitete ostalih pčelinjih proizvoda ali mnogo rjedje. Cilj, zadatak i metoda rada: Cilj rada je prikazati pregled postojeće legislative, stručnih i znanstvenih radova koji se mogu koristi u ovom području kao referentna dokumentacija u ocjeni kvalitete pčelinjih proizvoda i naznačiti bazični okvir standarda za pojedinačne pčelinje proizvode. Rezultati i rasprava: Za ocjenjivanje kvalitete pčelinjih proizvoda uglavnom se koriste neunificirane metode senzornih analiza, a fizikalno hemijske analize se rade sporadično. Postoje i zakonski obvezujuće analize, koje se odnose na zdravstvenu sigurnost, i one uglavnom nisu predmet ocjene. Zbog toga je u postojećim postupcima ocjenjivanja kvalitete potrebna bolja edukacija ocjenjivača kao i primjena važećih standarda, legislative te stručne i znanstvene literature. Ocjene kvaliteta polena, propolisa, matične mliječi, perge, voska i pčelinjeg otrova rijetko se vrše, jer za njih ne postoje pojedinačni standardi. Sporadično je definiran i kvalitet privatnim standardima kao i monografijama farmakopeja. Zbog česte primjene u terapeutske svrhe posebno je značajna standardizacija fizikalno-hemijskih svojstava, količine i sastava djelatnih komponenti pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis i vosak. Zaključak: Neophodno je planirati i uspostaviti aktivnosti na standardizaciji kvalitete i standardizaciji u metodama ocjene kvalietete pčelinjih proizvoda. Kao referentni dokumenti na koje se treba pozivati u standardizaciji mogu se koristiti postojeći ISO/CEN standardi kao i rezultati istraživanja utemeljeni na dokazima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
ORGANIZATORI KONGRESA
Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „HRANOM DO
ZDRAVLJA“, BiH; Tehnološki fakultet Univerziteta
u Tuzli, BiH; Prehrambeno -Tehnološki fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
HR;
Veleučilište u Požegi, HR; KJP Veterinarska
stanica d.o.o. Sarajevo, BiH;
SUORGANIZATORI KONGRESA
Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, BiH;
Savez pčelara FBIH sa kantonalnim organizacijama i
udruženjima, BiH; J.U. Veterinarski zavod Bihać,
BiH; Agencija za sigurnost hrane BiH, Mostar, BiH;
Udruga
narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Požega, HR;
Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona,
Tuzla,
BiH; Udruženje poljoprivrede i prehrambene
industrije kantonalne privredne komora Tuzla;
Multilab d.o.o.
Tuzla, BiH.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek