Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033375

Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda


Jašić, Midhat; Baljaj, Biljana; Sinanović, Azra; Selimović, Suad; Deljo, Sejo; Omerović, Samir; Šabić, Hajrudin; Husejnagić, Munib; Kvesić, Boras; Babić, Jurislav et al.
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda // Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Sarajevo: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 28-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1033375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda
(Status and needs for standardization quality assessment of honey and other bee products)

Autori
Jašić, Midhat ; Baljaj, Biljana ; Sinanović, Azra ; Selimović, Suad ; Deljo, Sejo ; Omerović, Samir ; Šabić, Hajrudin ; Husejnagić, Munib ; Kvesić, Boras ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Puškadija, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Sarajevo : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019, 28-29

Skup
4. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 16.11.2019. - 17.11.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pčelinji proizvodi ; standardi ; ocjena kvalitete
(bee products ; standards ; quality assessment)

Sažetak
Uvod: Od svih prehrambenih proizvoda, vjerovatno najčešće se vrši ocjenjivanje kvalitete meda. Ove aktivnosti obavljaju pčelarske organizacije, obrazovne, znanstveno-istraživačke i druge institucije. Svrha ocjene je njačešće dodjela priznanja u formi medalja i diploma kojim se stiče pravo njihove upotrebe u promotivne i marketinške svrhe. Pored meda, rade se ocjene kvalitete ostalih pčelinjih proizvoda ali mnogo rjedje. Cilj, zadatak i metoda rada: Cilj rada je prikazati pregled postojeće legislative, stručnih i znanstvenih radova koji se mogu koristi u ovom području kao referentna dokumentacija u ocjeni kvalitete pčelinjih proizvoda i naznačiti bazični okvir standarda za pojedinačne pčelinje proizvode. Rezultati i rasprava: Za ocjenjivanje kvalitete pčelinjih proizvoda uglavnom se koriste neunificirane metode senzornih analiza, a fizikalno hemijske analize se rade sporadično. Postoje i zakonski obvezujuće analize, koje se odnose na zdravstvenu sigurnost, i one uglavnom nisu predmet ocjene. Zbog toga je u postojećim postupcima ocjenjivanja kvalitete potrebna bolja edukacija ocjenjivača kao i primjena važećih standarda, legislative te stručne i znanstvene literature. Ocjene kvaliteta polena, propolisa, matične mliječi, perge, voska i pčelinjeg otrova rijetko se vrše, jer za njih ne postoje pojedinačni standardi. Sporadično je definiran i kvalitet privatnim standardima kao i monografijama farmakopeja. Zbog česte primjene u terapeutske svrhe posebno je značajna standardizacija fizikalno-hemijskih svojstava, količine i sastava djelatnih komponenti pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis i vosak. Zaključak: Neophodno je planirati i uspostaviti aktivnosti na standardizaciji kvalitete i standardizaciji u metodama ocjene kvalietete pčelinjih proizvoda. Kao referentni dokumenti na koje se treba pozivati u standardizaciji mogu se koristiti postojeći ISO/CEN standardi kao i rezultati istraživanja utemeljeni na dokazima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
ORGANIZATORI KONGRESA
Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „HRANOM DO
ZDRAVLJA“, BiH; Tehnološki fakultet Univerziteta
u Tuzli, BiH; Prehrambeno -Tehnološki fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
HR;
Veleučilište u Požegi, HR; KJP Veterinarska
stanica d.o.o. Sarajevo, BiH;
SUORGANIZATORI KONGRESA
Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, BiH;
Savez pčelara FBIH sa kantonalnim organizacijama i
udruženjima, BiH; J.U. Veterinarski zavod Bihać,
BiH; Agencija za sigurnost hrane BiH, Mostar, BiH;
Udruga
narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Požega, HR;
Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona,
Tuzla,
BiH; Udruženje poljoprivrede i prehrambene
industrije kantonalne privredne komora Tuzla;
Multilab d.o.o.
Tuzla, BiH.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Zlatko Puškadija (autor)

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jašić, Midhat; Baljaj, Biljana; Sinanović, Azra; Selimović, Suad; Deljo, Sejo; Omerović, Samir; Šabić, Hajrudin; Husejnagić, Munib; Kvesić, Boras; Babić, Jurislav et al.
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda // Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Sarajevo: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 28-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jašić, M., Baljaj, B., Sinanović, A., Selimović, S., Deljo, S., Omerović, S., Šabić, H., Husejnagić, M., Kvesić, B. & Babić, J. (2019) Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi.
@article{article, author = {Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Baljaj, Biljana and Sinanovi\'{c}, Azra and Selimovi\'{c}, Suad and Deljo, Sejo and Omerovi\'{c}, Samir and \v{S}abi\'{c}, Hajrudin and Husejnagi\'{c}, Munib and Kvesi\'{c}, Boras and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pu\v{s}kadija, Zlatko}, year = {2019}, pages = {28-29}, keywords = {p\v{c}elinji proizvodi, standardi, ocjena kvalitete}, title = {Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih p\v{c}elinjih proizvoda}, keyword = {p\v{c}elinji proizvodi, standardi, ocjena kvalitete}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Baljaj, Biljana and Sinanovi\'{c}, Azra and Selimovi\'{c}, Suad and Deljo, Sejo and Omerovi\'{c}, Samir and \v{S}abi\'{c}, Hajrudin and Husejnagi\'{c}, Munib and Kvesi\'{c}, Boras and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pu\v{s}kadija, Zlatko}, year = {2019}, pages = {28-29}, keywords = {bee products, standards, quality assessment}, title = {Status and needs for standardization quality assessment of honey and other bee products}, keyword = {bee products, standards, quality assessment}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font