Pregled bibliografske jedinice broj: 1031468
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama u kojima borave ljudi
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama u kojima borave ljudi // Laboratory Competence 2019 - Book of Abstracts / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Cavtat : Dubrovnik: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019. str. 26-27 (plenarno, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1031468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama u kojima borave ljudi
(Drinking water hazards in human-occupied buildings)
Autori
Ljubas ; Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Laboratory Competence 2019 - Book of Abstracts
/ Grgec Bermanec, Lovorka - Cavtat : Dubrovnik : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019, 26-27
ISBN
978-953-7329-23-5
Skup
15. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2019
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 06.11.2019. - 09.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
pitka voda ; fizikalna opasnost ; kemijska opasnost ; mikrobiološka opasnost ; sigurnost vode
(drinking water ; physical hazard ; chemical hazard ; microbiological hazard ; water safety)
Sažetak
Pitka voda koju ljudi koriste neposredno u objektima može se razlikovati od pitke vode koja se isporučuje s postrojenja za pripremu pitke vode i koja se šalje u vodovodni sustav. Osnovni razlog za to je činjenica da je voda tzv. univerzalno otapalo i uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, otapa tvari s kojima je u neposrednom kontaktu pa se neprekidno povećava koncentracija tvari u vodi pristiglih iz materijala razvodnog sustava. Drugi razlog je u činjenici da je voda pogodan medij za mikrobiološki rast i razvoj. U pojedinim slučajevima moguće je da se nekontrolirano poveća koncentracija patogenih mikroorganizama u vodi (npr. Legionella pneumophila) čime voda postaje opasna po život. U pitkoj vodi u objektima mogu se razviti fizikalne (previsoka temperatura i/ili tlak), kemijske (otapanje materijala razvodnog sustava, dezinfekcijski nusprodukti) i mikrobiološke (bakterije, virusi) opasnosti kojih često korisnici nisu uopće svjesni. Metodologija sprječavanja ovih opasnosti i upravljanje njima mora se temeljiti na suradnji stručnjaka različitih profila, a među njima presudnu ulogu imaju stručnjaci analitičari. Oni bi trebali koristiti postojeće, ali i pronalaziti nove metode za skraćenje vremena analiza kako bi se mogle predvidjeti neželjene promjene u vodi i pokrenuti procesi za smanjenje opasnosti, odnosno povećanje sigurnost vode u zgradama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Strojarstvo, Interdisciplinarne tehničke znanosti