Pregled bibliografske jedinice broj: 1031016
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda // Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019. str. 28-29 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1031016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda
(Significance and role of sensory evaluations in the quality assessment of the dairy products)
Autori
Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019
/ Grgec Bermanec, Lovorka - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019, 28-29
ISBN
978-953-7329-23-5
Skup
15. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2019
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 06.11.2019. - 09.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
senzorska kvaliteta ; senzorsko ocjenjivanje ; laboratorij ; sir
(Sensory quality ; sensory evaluation ; laboratory, cheese)
Sažetak
Senzorika je relativno mlada znanstvena disciplina što se može zaključiti na osnovu povijesnog pregleda važnijih događaja (izdavanje publikacija i ISO normi, razvoj i primjena analitičkih metoda, ocjenjivanje senzorske kvalitete proizvoda itd).Ljudi svoja osjetila koriste za procjenu kvalitete hrane tisućama godina. U procjeni ukupne kvalitete prehrambenih pa tako i mliječnih proizvoda, senzorske analize imaju značajnu ulogu. Na osnovu senzorskih svojstava: vanjskog izgleda, boje, mirisa, okusa i teksture a u manjoj mjeri i dodira, može se zaključiti je li neka hrana dobra (jestiva) ili nije za konzumaciju (toksična). Za zapažanje senzorskih svojstava proizvoda potrebni su osjetilni organi a svaki od njih putem centralnog živčanog sustava prenosi informacije za određeni raspon podražaja u mozak, u kojem se interpretira dolazeća informacija u percepciju, koja rezultira odgovorom od strane pojedinca. Cilj rada je ukazati na značaj i ulogu senzorskih ocjenjivanja mliječnih proizvoda. Na primjeru senzorske ocjene sira, istaknuti će se svi važniji propisani zahtjevi o kojima treba voditi računa, od pripreme uzoraka, uređenja laboratorijskog prostora, odabira ocjenjivača, potrebnog pribora i opreme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasminka Špoljarić
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Iva Horvat
(autor)