Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031016

Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda


Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat Kesić, Iva; Zamberlin, Šimun; Špoljarić, Jasminka
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda // Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019. str. 28-29 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1031016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda
(Significance and role of sensory evaluations in the quality assessment of the dairy products)

Autori
Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019 / Grgec Bermanec, Lovorka - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019, 28-29

ISBN
978-953-7329-23-5

Skup
15. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2019

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 06.11.2019. - 09.11.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
senzorska kvaliteta ; senzorsko ocjenjivanje ; laboratorij ; sir
(Sensory quality ; sensory evaluation ; laboratory, cheese)

Sažetak
Senzorika je relativno mlada znanstvena disciplina što se može zaključiti na osnovu povijesnog pregleda važnijih događaja (izdavanje publikacija i ISO normi, razvoj i primjena analitičkih metoda, ocjenjivanje senzorske kvalitete proizvoda itd).Ljudi svoja osjetila koriste za procjenu kvalitete hrane tisućama godina. U procjeni ukupne kvalitete prehrambenih pa tako i mliječnih proizvoda, senzorske analize imaju značajnu ulogu. Na osnovu senzorskih svojstava: vanjskog izgleda, boje, mirisa, okusa i teksture a u manjoj mjeri i dodira, može se zaključiti je li neka hrana dobra (jestiva) ili nije za konzumaciju (toksična). Za zapažanje senzorskih svojstava proizvoda potrebni su osjetilni organi a svaki od njih putem centralnog živčanog sustava prenosi informacije za određeni raspon podražaja u mozak, u kojem se interpretira dolazeća informacija u percepciju, koja rezultira odgovorom od strane pojedinca. Cilj rada je ukazati na značaj i ulogu senzorskih ocjenjivanja mliječnih proizvoda. Na primjeru senzorske ocjene sira, istaknuti će se svi važniji propisani zahtjevi o kojima treba voditi računa, od pripreme uzoraka, uređenja laboratorijskog prostora, odabira ocjenjivača, potrebnog pribora i opreme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat Kesić, Iva; Zamberlin, Šimun; Špoljarić, Jasminka
Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda // Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019. str. 28-29 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Antunac, N., Mikulec, N., Horvat Kesić, I., Zamberlin, Š. & Špoljarić, J. (2019) Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda. U: Grgec Bermanec, L. (ur.)Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019.
@article{article, author = {Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Horvat Kesi\'{c}, Iva and Zamberlin, \v{S}imun and \v{S}poljari\'{c}, Jasminka}, editor = {Grgec Bermanec, L.}, year = {2019}, pages = {28-29}, keywords = {senzorska kvaliteta, senzorsko ocjenjivanje, laboratorij, sir}, isbn = {978-953-7329-23-5}, title = {Zna\v{c}aj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {senzorska kvaliteta, senzorsko ocjenjivanje, laboratorij, sir}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Horvat Kesi\'{c}, Iva and Zamberlin, \v{S}imun and \v{S}poljari\'{c}, Jasminka}, editor = {Grgec Bermanec, L.}, year = {2019}, pages = {28-29}, keywords = {Sensory quality, sensory evaluation, laboratory, cheese}, isbn = {978-953-7329-23-5}, title = {Significance and role of sensory evaluations in the quality assessment of the dairy products}, keyword = {Sensory quality, sensory evaluation, laboratory, cheese}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font