Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 103081

Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae 52


Matejčić, Jasna; Hublin, Andrea
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae 52 // Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 103081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae 52
(Production of alcohol dehidrogenase from Saccharomyces cerevisiae 52)

Autori
Matejčić, Jasna ; Hublin, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002

Skup
IV.susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.02.2002. - 22.02.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Sažetak
Saccharomyces cerevisiae 52 je kvasac koji se zbog svoje izrazite biokemijske aktivnosti koristi za proizvodnju različitih produkata. Jedan od produkata je enzim alkohol dehidrogenaza (ADH). Nastanak enzima ADH je u izravnoj vezi sa vrstom i koncentracijom supstrata u hranjivoj podlozi te koncentracijom otopljenog kisika. Pri niskim koncentracijama otopljenog kisika nastaje enzim ADH. Ovisno o vrsti supstrata, proces se može usmjeriti na proizvodnju enzima ADH ili proizvodnju biomase. U ovom radu je ispitivan utjecaj različitog broja okretaja magnetskog mješala (0, 200 i 400 omin&#8211 ; 1) na dobivanje enzima ADH. Proveden je uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae 52 u šaržnom bioreaktoru uz glukozu kao supstrat, pri 28 - 30 oC i pH = 4, 9 - 5, 5. Tijekom fermentacije, u trajanju od 48 sati, praćen je rast biomase, koncentracija etanola i kisika, volumna i specifična aktivnost enzima ADH, koncentracija proteina te promjena broja živih i mrtvih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae 52. Dobiveni rezultati pokazuju da je aktivnost enzima ADH i rast biomase u izravnoj vezi s potrošnjom otopljenog kisika. Za proizvodnju enzima ADH i biomase najbolji rezultati su postignuti uz 400 omin&#8211 ; 1magnetskog mješala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125022

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Hublin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matejčić, Jasna; Hublin, Andrea
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae 52 // Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Matejčić, J. & Hublin, A. (2002) Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae 52. U: Matijašević, L. (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Matej\v{c}i\'{c}, Jasna and Hublin, Andrea}, editor = {Matija\v{s}evi\'{c}, L.}, year = {2002}, pages = {18}, keywords = {}, title = {Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze s pomo\'{c}u kvasca Saccharomyces cerevisiae 52}, keyword = {}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matej\v{c}i\'{c}, Jasna and Hublin, Andrea}, editor = {Matija\v{s}evi\'{c}, L.}, year = {2002}, pages = {18}, keywords = {}, title = {Production of alcohol dehidrogenase from Saccharomyces cerevisiae 52}, keyword = {}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font