Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030599

Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina


Kokot, Karmen; Kenjerić, Daniela
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina
(Dietary habits and attitudes towards nutrition of fourth grade primary school pupils in the city of Varaždin)

Autori
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 19-19

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
učenici četvrtih razreda ; prehrambene navike ; stavovi o prehrani ; znanje o prehrani
(fourth grade pupils ; dietary habits ; attitudes towards nutrition ; nutrition knowledge)

Sažetak
Prehrambene navike stečene u dječjoj dobi najčešće ostaju nepromijenjene i u odrasloj dobi te su važan čimbenik dobrog zdravlja kroz cijeli život. Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike i stavove o prehrani učenika četvrtih razreda varaždinskih osnovnih škola, te provjeriti njihovo znanje o pravilnoj prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 78 djevojčica i 85 dječaka s prebivalištem u gradu Varaždinu. Istraživanje je provedeno ispunjavanjem anonimnog upitnika, prilagođenog uzrastu, u trajanju od 15 do 20 minuta, u sklopu edukativnih radionica održanih od veljače do svibnja 2018. godine. Rezultati su pokazai da 60, 3 % dječaka i 58, 8 % djevojčica ima 4-5 obroka dnevno, voće više puta na dan jede 65, 4 % dječaka i 67, 1 % djevojčica. Topli kuhani obrok zastupljen je svakodnevno kod 59, 0 % dječaka i 72, 9 % djevojčica. Prehrambene navike uglavnom su zadovoljavajuće, osim konzumacije zajutraka koji redovito ima samo 33, 3 % dječaka i 51, 8 % djevojčica te učestale konzumacije slatkiša kod dječaka (48, 7 % svakodnevno). I djevojčice i dječaci imaju dobro znanje o pravilnoj prehrani što je rezultat kontinuiranih edukacija. Sveukupno gledano prehrambene navike djevojčica bolje su nego dječaka, iako većina djevojčica smatra da bi mogla poboljšati svoje prehrambene navike, za razliku od dječaka koji uglavnom smatraju da imaju dobre prehrambene navike, što pokazuje veću spoznajnu zrelost djevojčica u toj dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kokot, Karmen; Kenjerić, Daniela
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kokot, K. & Kenjerić, D. (2019) Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Kokot, Karmen and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2019}, pages = {19-19}, keywords = {u\v{c}enici \v{c}etvrtih razreda, prehrambene navike, stavovi o prehrani, znanje o prehrani}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Prehrambene navike i stavovi o prehrani u\v{c}enika \v{c}etvrtih razreda osnovnih \v{s}kola grada Vara\v{z}dina}, keyword = {u\v{c}enici \v{c}etvrtih razreda, prehrambene navike, stavovi o prehrani, znanje o prehrani}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Kokot, Karmen and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2019}, pages = {19-19}, keywords = {fourth grade pupils, dietary habits, attitudes towards nutrition, nutrition knowledge}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Dietary habits and attitudes towards nutrition of fourth grade primary school pupils in the city of Vara\v{z}din}, keyword = {fourth grade pupils, dietary habits, attitudes towards nutrition, nutrition knowledge}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font