Pregled bibliografske jedinice broj: 1030599
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1030599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika
četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina
(Dietary habits and attitudes towards nutrition of
fourth grade primary school pupils in the city of
Varaždin)
Autori
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 19-19
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
učenici četvrtih razreda ; prehrambene navike ; stavovi o prehrani ; znanje o prehrani
(fourth grade pupils ; dietary habits ; attitudes towards nutrition ; nutrition knowledge)
Sažetak
Prehrambene navike stečene u dječjoj dobi najčešće ostaju nepromijenjene i u odrasloj dobi te su važan čimbenik dobrog zdravlja kroz cijeli život. Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike i stavove o prehrani učenika četvrtih razreda varaždinskih osnovnih škola, te provjeriti njihovo znanje o pravilnoj prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 78 djevojčica i 85 dječaka s prebivalištem u gradu Varaždinu. Istraživanje je provedeno ispunjavanjem anonimnog upitnika, prilagođenog uzrastu, u trajanju od 15 do 20 minuta, u sklopu edukativnih radionica održanih od veljače do svibnja 2018. godine. Rezultati su pokazai da 60, 3 % dječaka i 58, 8 % djevojčica ima 4-5 obroka dnevno, voće više puta na dan jede 65, 4 % dječaka i 67, 1 % djevojčica. Topli kuhani obrok zastupljen je svakodnevno kod 59, 0 % dječaka i 72, 9 % djevojčica. Prehrambene navike uglavnom su zadovoljavajuće, osim konzumacije zajutraka koji redovito ima samo 33, 3 % dječaka i 51, 8 % djevojčica te učestale konzumacije slatkiša kod dječaka (48, 7 % svakodnevno). I djevojčice i dječaci imaju dobro znanje o pravilnoj prehrani što je rezultat kontinuiranih edukacija. Sveukupno gledano prehrambene navike djevojčica bolje su nego dječaka, iako većina djevojčica smatra da bi mogla poboljšati svoje prehrambene navike, za razliku od dječaka koji uglavnom smatraju da imaju dobre prehrambene navike, što pokazuje veću spoznajnu zrelost djevojčica u toj dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)