Pregled bibliografske jedinice broj: 1030575
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA // Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Osijek, Hrvatska, 2019. str. 75-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1030575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA
(CLINICALLY IMPORTANT FOOD-DRUG INTERACTIONS)
Autori
Omanović Kolarić, Tea ; Ninčević, Vjera ; Kuna, Lucija ; Kizivat, Tomislav ; Včev, Aleksandar ; Smolić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ - , 2019, 75-75
Skup
Hranom do zdravlja – 12. međunarodni znanstveno- stručni skup
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana, lijekovi, interakcije, nuspojave
(food, drugs, interactions, side effects)
Sažetak
Hrana koju konzumiramo gotovo svakodnevno ima potencijal ulaska u interakciju s različitim lijekovima. Kao posljedica tih interakcija može se dogoditi sljedeće: smanjenje ili potpuno sprječavanje učinkovitosti lijeka, pretjerana učinkovitost-toksičnost lijeka, pogoršanje nuspojava lijekova ili izazivanje novih nuspojava. Među hranom koja se češće konzumira, a ulazi u interakcije s lijekovima izdvajaju se: sir, maslac, mlijeko, vitaminom K bogata hrana (kelj, špinat, kupus), kalijem bogata hrana (banane, avokado, rajčica), kofeinski napitci, sok od grejpa itd. Interakcija hrane s lijekovima mogu biti farmakokinetske (interferiranje s apsorpcijom, distribucijom, metabolizmom ili eliminacijom lijeka), farmakodinamske interakcije (sinergistički aditivni ili antagonistički učinak) i kombinirane. Značajne interakcije u praksi su one na razini metabolizma lijekova, i to prvenstveno djelovanjem hrane na sustav enzima citokrom P450 u jetri. Induciranjem tih enzima (npr. Gospina trava) povećava se metabolizam lijekova koji su supstrati tih enzima, te smanjuje koncentracija, a time i učinkovitost lijekova. Obrnuto, inhibiranjem enzima (npr. sok od grejpa) povećava se koncetracija lijeka, što može dovesti do nastanka toksičnosti i nuspojava određenog lijeka. Svjesnost i poznavanje ovih interakcija važno je za liječnike kako bi bili u mogućnosti spriječiti nastanak nuspojava. Također, bitno je da se i sami pacijenti informiraju o hrani i biljnim pripravcima koje konzumiraju, te o tome pravodobno obavijeste liječnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Lucija Kuna Roguljić
(autor)
Tomislav Kizivat
(autor)
Vjera Mihaljević
(autor)
Tea Omanović Kolarić
(autor)
Aleksandar Včev
(autor)
Martina Smolić
(autor)